El Rooftop de TORRELLA Enginyeria per al Circuit de Catalunya, Premi Nova Realització Industrial dels Bonaplata
El Rooftop del Circuit de Catalunya, la passarel·la concebuda com una infraestructura funcional i innovadora, ha estat guardonada amb el Premi Nova Realització Industrial dels premis Bonaplata, uns guardons que atorga cada any l’Associació d’Amics del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (AMCTAIC). El projecte, de TORRELLA Enginyeria | Arquitectura, destaca per la seva capacitat de transformar l’experiència dels usuaris del circuit i alhora integrar criteris de sostenibilitat mediambiental. La passarel·la incorpora espais polivalents per a esdeveniments i activitats complementàries del Circuit, i potencia així la versatilitat del recinte. Aquesta infraestructura, a més, s’ha dissenyat per reduir l’impacte ambiental, aprofitant materials sostenibles i implementant mesures per millorar l’eficiència energètica. El Rooftop és una torre de 30 metres i de 75 metres de longitud, 600 tones d’acer per la seva estructura, 14 tones de cargols, 5.3 quilòmetres de perfils. El resultat són 900 metres quadrats d’espais nous.
El jurat dels premis Bonaplata ha destacat especialment “l’equilibri entre disseny arquitectònic, funcionalitat i sostenibilitat”, qualitats que defineixen aquesta nova realització industrial com un model per a futures intervencions en entorns tècnics i esportius. És un edifici de tres plantes, amb terrasses a diferents nivells i vistes immillorables i creua la pista i comunica la zona de l’estadi amb el Paddock. Està dissenyat per augmentar l’oferta del VIP Hospitality i realitzar celebracions d’esdeveniments com ara presentacions, exposicions o conferències. Està situat al final de la recta de darrere del circuit, abans del revolt 10. El jurat ha valorat la proposta de TORRELLA Enginyeria i Arquitectura “per consolidar l’equipament com una fita arquitectònica i funcional que enriqueix un dels espais de referència del motor a nivell mundial”.
Aquest projecte ha estat un dels guardonats a la 32a edició dels Premi Bonaplata que s’han lliurat aquest dilluns a la seu d’Enginyers Industrials de Catalunya. A més de l’enginyeria Torrella els guardons han reconegut HARQUITECTES i PRODIS per “El vapor de Prodis, rehabilitació de tres naus del Vapor Cortès per a usos socials” en la categoria de Rehabilitació de béns immobles. En la de Rehabilitació de béns mobles, la restauració de la bomba d'impulsió de vapor Alexander Hermanos, del Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat, s’ha imposat a la resta de candidatures. En el premi Paisatge Industrial els Bonaplata han guardonat els forns d’oli de ginebre al paisatge de Riba-roja d’Ebre a càrrec de l’entitat Amics de Riba-roja d’Ebre.
Premi Josep Alabern Valentí
Aquesta darrera edició dels Bonaplata han inclòs un petit homenatge al qui va ser president de l’AMCTAIC fins el gener passat, Josep Alabern Valentí. En la categoria difusió i recuperació de la memòria històrica el premi ha anat al documental “Que no parin les màquines! Els manyans de les fàbriques del Ter” i la publicació digital “La clau de girar el taller” del Museu del Ter. En la categoria fotografia artística, el premi ha estat per “La bellesa dels espais en trànsit. Cal Trepat” de Jean Dalmaux. I en la categoria accions didàctiques i turístiques, el premi ha estat per “Espai patrimonial La Central” dels Ajuntaments de Tremp i Talarn.
En la categoria de Col·laboració amb l’AMCTAIC, format pels membres de la Junta Directiva de l’AMCTAIC, han decidit atorgar un premi a la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia. Pel que fa al premi Estudis que es lliura amb col·laboració de la Fundació Caixa Enginyers, ha anat a parar a ‘Can Folch. Memoria de una fàbrica’, de Francisco García Daza. Per últim, el premi Col·laboració amb el Sistema Territorial del MNACTEC ha estat per a Xavier Trepat i Carme Folch Rafel, del Museu Cal Trepat de Tàrrega.