El sector TIC crea prop de 15.000 llocs de treball el 2020

El sector TIC ha creat a Catalunya 14.700 nous llocs de treball el 2020 i ja ocupa 129.000 professionals. Així, l’ocupació en aquest sector ha pujat un 12,8 % respecte l’últim trimestre de 2019, una tendència que contrasta amb la caiguda del 3,1 % que ha patit l’ocupació del mateix sector a l’economia espanyola.

A tot Europa, durant el 2020 els professionals de les tecnologies de la informació i la comunicació suposaven el 4 % dels treballadors en actiu a tot el continet. Catalunya es troba en la mitjana europea però encara està lluny dels països més avançats com Finlàndia (7,2 %) i Suècia (6,8 %), que presenten una penetració més gran d’aquestes professions en els mercats de treball.

I és que a Europa, el sector TIC va créixer un 40 % entre el 2011 i el 2019 mentre que l’ocupació global només ho va fer un 6,9 %. Per tant, es pot considerar que el sector digital és motor de generació d’ocupació a Catalunya i Europa.

Són dades de l’informe Digital Talent Overview 2021 elaborat per la Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent, una aliança publicoprivada que treballa per combatre l’actual bretxa de talent digital per tal de promoure la competitivitat del mercat.

Barcelona, al capdavant del talent digital

A finals de 2020, la capital catalana comptava amb més de 88.000 professionals digitals, el 95 % dels quals estaven concentrats a la demarcació de Barcelona, que a més va aglutinar el 97 % de les ofertes de feina digitals a l’últim trimestre de 2020.

L’oferta de talent ha crescut, mentre que el nombre de vacants es modera a causa de la pandèmia. L’ecosistema de Barcelona ha generat 6.700 nous professionals al 2020, cosa que suposa un increment anual del 9 % en el volum total de talent digital. Les ofertes de feina en aquest sector se situen sobre les 4.000 posicions trimestrals, una xifra semblant al 2018 però un 15 % inferior al 2019. Aquesta caiguda, però, està molt per sota de la mitjana global d’ofertes de feina, que s’ha reduït un 43 % respecte l’any anterior. La proporció entre les ofertes del sector digital i la resta de sectors ha augmentat: el 2018, 1 de cada 10 ofertes eren del sector digital i, el 2020, 2 de cada 10 (representant un 18,9%).

Barcelona segueix atraient talent d’altres ciutats, però a un ritme més lent. Més de 24.600 professionals digitals de l’ecosistema de Barcelona provenen d’altres ciutats (29,27 %). Durant el 2020, la capital catalana va importar prop de 1.733 professionals, una xifra inferior als 4.083 que va atraure al 2019. Londres i Madrid són les principals ciutats exportadores, generant un total del 20 % del talent d’altres ciutats.

Prop de la meitat dels professionals TIC europeus mostren interès a treballar fora del seu país d’origen. La principal motivació dels treballadors del nord d’Europa és ampliar l’experiència personal, mentre que al sud d’Europa predomina la recerca d’oportunitats de carrera i, entre els països de l’Est, la millora de perspectives salarials. Londres, Amsterdam, Dubai i Berlín són les ciutats que generen més interès per part del talent TIC internacional.

Salaris més alts que la mitjana

El salari brut de les professions digitals a Barcelona se situa en els 37.692€, una xifra lleugerament superior a la del 2019 i uns 7.000€ per sobre del salari mig brut del conjunt de professionals de la ciutat de Barcelona (30.807€). Tot i que aquesta remuneració queda lluny de ciutats com ara Londres (69.330€), si es compara el salari amb el cost de vida, els salaris de Barcelona són equiparables a ciutats com París o Amsterdam.

El talent digital a Barcelona està especialitzat en les àrees de desenvolupament web i aplicacions mòbils, disseny UX/UI i consultors de CRM i ERP. Aquestes quatre especialitats sumen més de 61.000 professionals, un 73 % del talent tecnològic de la ciutat. Les especialitats que presenten una major escassetat de talent digital són la ciberseguretat, metodologies de desenvolupament àgil (agile), Internet de les Coses, blockchain i visió per computació.

La bretxa de gènere, el repte del sector digital

Tot i que ha crescut un 2,5 punts la proporció de dones que treballen en posicions digitals a Barcelona, encara és d’un 29 %, cosa que demostra que la bretxa de gènere és un dels grans reptes del sector. La mitjana dels països europeus se situa en un 19,5 % mentre que a Espanya és del 19,8 %.

Més titulats TIC

L’interès per la formació digital augmenta any rere any. El 2020 es van titular 1.735 estudiants TIC a les universitats catalanes, cosa que suposa un increment de més del 5 % respecte l’any anterior. L’FP ha suposat un autèntic motor de generació de talent TIC: al 2020, es van graduar 2.700 alumnes d’aquests estudis, un 20,5 % més que l’any anterior. La baixa demanda entre les dones (només un 7 % de les matrícules) continua sent un dels principals reptes d’aquests estudis.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.