El sector TIC passa per davant la indústria química, l’automoció i la construcció
El sector TIC català ha tancat el 2023 amb una facturació de 26,4 MEUR, l'increment més gran dels darrers cinc anys que és un 12,%% superior a la del 2022 i situa el sector TIC per davant de la indústria química, l'automoció i la construcció a Catalunya. Aquestes dades donen un PIB del 9% tant, un PIB del 9%. Un 4% de la població ocupada treballant en empreses tecnològiques, cosa que suposa 135.200 professionals, un 8,6% més que l'any anterior.
Aquesta vitalitat també s'ha replicat en el nombre d'empreses, que han augmentat un 0,2% fins a arribar a les 17.854 companyies. L'increment contrasta amb la disminució del 0,7% registrat a Espanya en el mateix període. Segons les dades més recents recollides a l'informe, el 20% de les 72.521 empreses TIC establertes al territori espanyol tenen la seu social a Catalunya.
Són dades del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, un elaborat pel Cercle Tecnològic amb suport de la Generalitat de Catalunya -mitjançant la Secretaria de Polítiques Digitals- i de l'Ajuntament de Barcelona. L'informe, però, alerta que tot i la bonança d'aquestes xifres, si s'haguessin pogut cobrir tots els llocs de feina creats per l'ecosistema, la contribució al PIB hauria estat del 9,56%. I és que la indústria ha tingut una mitjana de 9.231 vacants sense ocupar i que haurien pogut sumar 1.805 milions d'euros més als 26.446 milions d'euros de facturació generats, segons l'estudi.
El futur de la IA (i la sostenibilitat)
La tecnologia que aspira a provocar més canvis és la intel·ligència artificial (IA). El 33,3% dels enquestats la posiciona, en primer lloc, com a àrea que demandarà més professionals els pròxims anys, i és també la que s'espera que tingui un impacte més elevat en la facturació.
La sostenibilitat és una altra de les tendències que ha arrelat a la indústria tecnològica. Així ho confirma el 95% dels participants en l'estudi del Cercle Tecnològic, que assegura que les mesures per reduir la petjada ecològica que provoquen les TIC és una prioritat a la seva empresa. Principalment, estan actuant per incidir en l'estalvi energètic i en una gestió més eficient dels residus, però també en mantenir el teletreball (amb la seva pertinent reducció de desplaçaments) com a contribuïdor de l'estalvi energètic.
Malgrat que es mostra una preocupació creixent, l'estudi conclou que encara cal més consciència col·lectiva sobre el consum energètic que suposa la potència de computació i emmagatzematge de dades que demanen la intel·ligència artificial i les dades massives.