''El talent, el tenim; cal conservar-lo''

''En el marc de la intel·ligència artificial, Europa ha avançat molt com a líder i les empreses estan molt ben situades per avançar dins els seus sectors''. Això és el que considera Pekka Ala-Pietilä, president del grup d'experts d'alt nivell sobre intel·ligència artificial de la Unió Europea que aquest dijous ha fet el discurs inaugural de l'IX Fòrum FemCAT 'Societat Digital: reptes i oportunitats'. ''Sense desmerèixer Googles i Facebooks'', diu Ala-Pietilä, la Xina té les empreses ''més competitives'' però defensa que a Europea la xifra de grans centres tecnològics està creixent ''a marxes forçades'' i reconeix ''l'impuls'' de Catalunya cap a la digitalització i els investigadors. Per l'expert, el repte és clar: ''el talent, el tenim; cal conservar-lo''.

Per aconseguir-ho l'expert finlandès, actualment CEO a Blyk, creu que cal tenir en compte dos variables: l'abast i la velocitat. Pel que fa a la velocitat, Ala-Pietilä creu que cal ''mullar-se per entendre què resulta difícil i què resulta fàcil'' per anar gestionant el coneixement que genera una organització. L'expert demana pensar en solucions pilots d'intel·ligència artificial i per això defensa que calen tres persones amb tres competències diferents. La primera, una persona que entengui el negoci, la segona, que entengui i sàpiga on es troben les dades, és a dir, un enginyer, i la tercera, que domini els algoritmes i treballi la ciència de dades.

Però Ala-Pietilä va més enllà i demana velocitat també amb l'ètica. Situa aquesta disciplina com una part més de ldisseny ''d'absolutament totes les peces de la intel·ligència artificial'' i alerta que, s'hi s'afegeix després ''es perd'' la velocitat que s'hagi pogut guanyar en el procés.

Per Ala-Pietilä existeix una ''santíssima trinitat'':  intel·ligència artificial, dades i infraestructura. En una intervenció en directe des d'Helsinki, Ala-Pietilä ha defensat que per tal d'aconseguir millorar l'abast en base a aquestes tres potes, cal incorporar gent jove als equips que tenen una cultura corporativa diferent però que poden entendre perfectament els elements claus.

L'expert però, encara destaca un altre punt important a l'hora de tirar endavant aquests projectes, i és la col·laboració i la unió ''de forces''. D'una banda creu que cal entendre les aliances publicoprivades com un mitjà ''clau'' per accelerar tots els processos en què després es pot aplicar la intel·ligència artificial. ''Les empreses són importants, però si realment volem estar a l'alçada de la Xina i els Estats Units, cal donar suport als ecosistemes'', diu Ala-Pietilä. I els ecosistemes, especifica, són els que estan creats per empreses de diferents mides, entitats de recerca, universitats... que comparteixen coneixement i col·laboren entre elles. Recorda que aquesta és una de les recomanacions que el grup d'experts va fer al seu moment a la Unió Europea i que ha donat de resultat 14 ecosistemes diferents.

La recuperació

Ala-Pietilä ha recordat que Espanya pot rebre més de 60.000 MEUR en fons per a la recuperació i confia que una part s'utilitzin per a elements d'infraestructura tecnològica i per a innovació. ''Això serà fonamental'', conclou Ala-Pietilä, que demana saber utilitzar aquests mitjans ''amb saviesa'' per generar capacitats i, precisament, ampliar l'escala.

XI Fòrum FemCAT

La intervenció de Pekka Ala-Pietilä ha estat el discurs inaugural d'una jornada que ha reunit exemples de la digitalització i la transformació que estan experimentat les organitzacions tant de l'àmbit públic com en el privat, i de Catalunya i d'altres països. Per la presidenta de FemCAT, Elena Massot, la digitalització ''permet avançar en competitivitat'' però cal també tenir en compte que cal que permeti ''una societat més cohesionada''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.