"El videoarbitratge és una visió futurista però perfectament possible"

La setmana passada apuntàvem que la Primera Divisió d'Espanya és l'única de les grans lligues que no utilitza la Goal Line Technology, més coneguda com a ull de falcó, un sistema que permet detectar quan una pilota travessa la línia de gol. Avui entrevistem Manel Frigola, doctor en visió per computador i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Introduiria la tecnologia al món del futbol?

Si, és clar. De fet, des de sempre hi ha estat present. El futbol, igual que les altres disciplines esportives, està en constant renovació. L'esport evoluciona i les noves tecnologies hi són presents cada cop més, ja sigui per mesurar el rendiment dels esportistes, com en la en millora del material i els sistemes per analitzar el desenvolupament del joc.

Quin és el límit per introduir la tecnologia al món del futbol?

Si és que en té de límit, aquest no està clar. El límit d'incorporar una tecnologia rau en el cost i eficiència. Si no és prou efectiva o el cost és prohibitiu per als clubs més modestos no s'hauria d'incorporar. Efectivitat i cost són línies difuses, no són fronteres clares.

L'ull de falcó és un sistema tecnològic que indica, bàsicament, si una pilota traspassa o no la línia de meta. El videoarbitratge implica molts més elements per a moltes jugades i comporta diverses parades al llarg d'un partit perquè l'àrbitre revisi les jugades polèmiques. Quin sistema prefereix?

Personalment, prefereixo la unió de tots dos. L'ull de falcó és només un indicador de gol, bàsicament és un sistema d'ajut per a que l'àrbitre prengui una decisió. Hi ha moltes altres ocasions que es fa necessari una anàlisi de la jugada més detallada.

En quines altres situacions es podria aplicar la tecnologia al futbol?

Gràcies a la instal·lació de múltiples càmeres al voltant del camp, un computador pot determinar si la pilota ha sortit fora de banda o si la falta comesa ha estat dins de l'àrea.

Quines altres tecnologies es podrien aplicar per millorar l'arbitratge esportiu?

Els avenços en visió per computador i les noves tècniques d'intel·ligència artificial permeten preveure que, en un futur no gaire llunyà, es podrà aplicar el videoarbitratge assistit per ordinador. Un sistema expert podrà analitzar una jugada i emetre un veredicte de falta en poques dècimes de segon. Gràcies a l'anàlisi de milions de jugades, el sistema aprendrà en quines ocasions hi ha falta i en quines no. El sistema assistit per ordinador seria totalment imparcial i no es veuria sotmès a pressions ni perjudicis. És una visió futurista però perfectament possible.

En el bàsquet i el rugbi hi ha l'opció d'utilitzar el vídeo en cas de jugades dubtoses. Creu que seria positiu pel futbol?

Si, mentre la decisió final sigui justa i s'emeti ràpidament. Així, aquesta segona valoració sempre serà benvinguda.

Quant costa l'ull de falcó? 

Segons tinc entès, actualment la instal·lació costa entre 200.000 i 300.000 euros segons les mides del camp, però, a més, cal pagar 3.000 euros per partit en concepte de manteniment i posada a punt.

Hi ha qui diu que la tecnologia al món del futbol, perquè li treu emoció i li treu dinamisme. Què n'opina?

El millor arbitratge és aquell que ha decidit amb justícia i sense fer-se notar. L'àrbitre és una peça clau imprescindible que mai ha de formar part de l'espectacle de l'esport. Aquells que opinen en contra de la tecnologia ajudi als àrbitres en les seves decisions, els hi deu agradar el conflicte o la notorietat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.