Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa (1922-2022)

Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa (1922-2022) fa un exhaustiu recorregut històric del transport públic i de la ciutat de Barcelona. El llibre, escrit per Ricard Fernández i Valentí i editat per Efadós, TMB i l’Ajuntament de Barcelona, ha estat impulsat per la Fundació TMB per celebrar el seu centenari. El volum es podrà adquirir pròximament a les llibreries i també en els actes de celebració de TMB al llarg d’aquest any.

Portada Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa

Si bé la data clau en l’aniversari és el 14 d’octubre de 1922, quan es van inaugurar les dues primeres línies urbanes de bus a la capital catalana amb un recorregut de circumval·lació amb què es complementaven entre si, el llibre arrenca parlant dels precedents. La línia temporal comença, per tant, l’any 1906, quan la companyia La Catalana canvia els carruatges de cavalls per un servei motoritzat. L’obra de Fernández explica la fallida del projecte, i com serà la Compañía General de Autobuses de Barcelona (CGA), constituïda el 22 de març de 1922 i considerada antecedent de l’actual Transports de Barcelona, que tirarà endavant el servei.

De fet, el llibre no només fa un repàs per moments decisoris per al servei de bus, sinó també per a la història compartida amb la capital catalana. Es repassen els períodes de la Segona República i la Guerra Civil, els autobusos i troleibusos de la postguerra, la municipalització dels transports o l’expansió i modernització de la xarxa de bus, entre d’altres.

En aquest recorregut, Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa (1922-2022) arriba a fites més properes en el temps, com la integració tarifària o la Nova Xarxa de Bus, i menciona també el Pla Estratègic 2025 de TMB, aprovat recentment. Tot això sense deixar de recollir l’evolució del material mòbil, des dels inicis fins als darrers models, la innovació quant als combustibles i el camí vers una flota que ja és 100% accessible i que avança cap a l’assoliment d’aquest mateix percentatge pel que fa a la sostenibilitat del servei i les zero emissions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.