Els avantatges del Digital Twin

La pandèmia de COVID-19 ha potenciat el teletreball i ha preparat el terreny per un entorn on el bessó digital ''es mou com peix a l'aigua''. Així ho assegura Xavier Pi, coordinador del grup de treball  Diagnòstic 4.0 de la Comissió d'Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya, que considera que aquest nou sistema permet córrer menys riscos, treballar amb més qualitat, reduir costos i tenir un món real ''millor que el que tenim''.

En la seva intervenció al Fòrum Indústria 4.0, Pi destaca que el Digital Twin (nom original del bessó digital), va ser la fórmula adoptada per la NASA per provar els seus sistemes en un entorn virtual abans de fer-ho en un entorn real, i que va més enllà ara mateix del procés de fabricació i del producte, ja que permet establir un ''canal de comunicació'' entre el client i el proveïdor, on la relació comercial, el procés de venda i el desenvolupament es pot fer també en un entorn virtual.

L'ús dels entorns de producció automatitzats i digitalitzats ''molt flexibles i polivalents'', diu Pi, s'ha d'entrenar per optimitzar el seu cost. Reconeix però, que tot i que els simuladors poden tenir un cost alt de desenvolupament molt alt, la seva reutilització té un cost marginal ''proper a zero'' i per tant, tard o d’hora arribaran a totes les empreses.

Per Pi, actualment el bessó digital té dues vessants, el digital shadow i el digital master. El primer es construeix agafant dades del món real i creant models a partir d'aquestes dades, mentre que el segon, es basa en models teòrics que anticipen resultats que ''presumiblement'' s’hauran de complir en la realitat. Les companyies, segons un estudi de l'ACATECH, es troben entrant en aquesta fase 3 de construcció del Digital Twin, i caldrà esperar que entrin a la fase 5, ''més predictiva'' on s'espera que els digital màster es connectin entre sí, donant lloc a solucions transversals completes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.