Els cicles d'àmbit industrial lideren la inserció en FP

Catalunya continua reforçant el paper clau de la Formació Professional (FP) com a motor de competitivitat i d’oportunitats laborals. Així ho demostra l’última edició de l’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024, elaborat pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya. Segons l’informe, la taxa global d’inserció laboral dels graduats en FP se situa en el 54,44%, consolidant el creixement iniciat després de la pandèmia i confirmant una tendència ascendent des del 2021.

subscriu-te

 

Un dels titulars destacats de l’estudi és que els cicles de formació d’àmbit industrial són els que lideren la inserció laboral, amb especial rellevància en sectors com la fusta i moble (67,79%), instal·lació i manteniment (66,8%), fabricació mecànica (66,66%), química (63,72%) i indústries alimentàries (60,23%). Aquestes xifres mostren l’encaix entre l’oferta formativa i les necessitats del teixit empresarial.

Els alumnes que opten per l’FP Dual, que combina la formació acadèmica amb experiència laboral a l’empresa, assoleixen una inserció del 67,38%, molt per sobre de la mitjana. Aquesta modalitat es confirma com un dels models més efectius per a la incorporació al món laboral.

La consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha destacat que “la immensa majoria de graduats treballen o continuen estudiant, sovint amb millors condicions laborals i més estabilitat que altres itineraris formatius”. Niubó ha subratllat l’aposta del Govern per ampliar l’FP amb 7.500 places noves i més recursos docents, així com la simplificació del procés de preinscripció.

L’estudi també analitza la inserció laboral segons l’edat. Els joves de 25 a 29 anys presenten una taxa del 76%, mentre que els majors de 30 anys superen el 79%. En l'àmbit formatiu, el 66,78% dels graduats en grau superior troben feina, enfront del 41,85% dels de grau mitjà.

En termes de gènere, encara que els homes accedeixen més a llocs de treball directament (35% enfront del 33,4% de les dones), les dones lideren en taxa global d’inserció laboral (56,7%) per la seva major tendència a compaginar feina i estudis (23,25%, davant del 17,3% dels homes).

inserció laboral

 

Una eina útil i valorada per l’alumnat

El 75% dels enquestats consideren útil el cicle que han cursat per trobar feina, i 7 de cada 10 afirmen que el lloc de treball està relacionat amb els seus estudis. A més, la continuïtat formativa es manté alta: un 54,8% dels graduats continuen estudiant, sigui de manera exclusiva o combinada amb la feina. El 85,9% dels graduats en grau mitjà continuen amb un grau superior, i el 63% dels graduats en grau superior accedeixen a la universitat.

El contracte indefinit s’està convertint en la norma: el 64,37% dels tècnics superiors i el 52,58% dels tècnics mitjans tenen aquest tipus de contracte. També milloren les retribucions: el 26,8% dels tècnics superiors i el 17,2% dels tècnics mitjans superen els 1.500 € nets al mes, encara que la bretxa salarial de gènere continua sent un repte pendent.

Pràctiques i orientació, peces clau

Les empreses de pràctiques continuen sent el principal canal d’accés a la feina: el 26% dels graduats troben feina al mateix lloc on van fer les pràctiques. També creix la importància dels serveis d’intermediació dels centres educatius, com les borses de treball.

L’informe deixa clar que l’FP a Catalunya no només creix en oferta i demanda, sinó també en resultats, amb una consolidació clara de la seva utilitat per a la inserció laboral. La consellera Niubó ho ha resumit assegurant que “la formació professional és clau per garantir un model de creixement econòmic més robust i una societat més justa, més preparada i amb més oportunitats per a tothom”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.