Els deu punts clau per reduir la dependència europea del gas rus

La invasió russa d’Ucraïna ha tornat a posar les conseqüències de dependre del gas natural rus sobre la taula. Per això, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) ha desenvolupat un pla amb els deu punts clau que s’haurien de dur a terme els propers mesos per poder reduir aquesta dependència en més d’un terç. Són mesures que, segons l’organisme, són coherents amb l’Acord Verd Europeu de la UE i per tant, obren també camí per a noves reduccions d’emissions el els propers anys.

El 2021 la Unió Europea va importar 155.000 milions de metres cúbics de gas natural de Rússia, cosa que representa el 45% de les importacions de gas de la UE i prop del 40% del seu consum total de gas. Segons el director executiu de l’AIE, Fatih Birol, Rússia fa un ús dels seus recursos “com a arma econòmica i política” i per això creu que Europa ha d’actuar ràpidament per estar preparada per afrontar una “incertesa considerable” sobre el subministrament de gas rus l’hivern vinent. Per això, defensa que el Pla de 10 punts de l’AIE ofereix passos pràctics per reduir la dependència d’Europa de les importacions russes i, alhora, aposta pel canvi cap a una energia neta de manera “segura i assequible”.

Què diu aquest pla?

pla

 

 

En conjunt, aquestes mesures podrien reduir les importacions de gas rus de la Unió Europea en més de 50.000 milions de metres cúbics, és a dir més d'un terç, en un any, estima l'AIE. Això té en compte la necessitat de reomplir addicionalment les instal·lacions d'emmagatzematge de gas europees el 2022.

Altres vies

L'anàlisi de l'AIE assenyala que la UE disposa d'altres vies si vol o necessita reduir la dependència del gas rus encara més ràpidament, però amb intercanvis significatius. La principal opció a curt termini consistiria en abandonar el consum de gas al sector elèctric mitjançant un major ús de la flota europea de carbó o utilitzant combustibles alternatius, com el petroli, a les centrals elèctriques de gas existents.

Com que aquestes alternatives a l'ús del gas no estan alineades amb el Pacte Verd Europeu, no estan incloses en el Pla de 10 punts. A banda, també poden ser mesures costoses des d’un punt de vista econòmic. Des de l’AIE però, es veuen com una opció per desplaçar grans volums de gas amb relativa rapidesa. Si l'opció de canvi de combustible s’exercís plenament a més de la implementació completa del Pla de 10 punts descrit anteriorment, es traduiria en una reducció anual total de les importacions de gas de la UE procedents de Rússia de més de 80.000 milions de metres cúbics, o més de la meitat, tot i que encara es tradueix en un modest descens de les emissions globals.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.