Els enginyers del Congrés dels Diputats

La XV legislatura ha començat aquest dijous amb el Congrés format per representants d'11 de les 19 candidatures que es van presentar el 23J. Això significa 5 candidatures menys amb representació que en la legislatura passada, i també molta renovació als escons, ja que només 145 dels 350 diputats repeteixen. A Fulls d'Enginyeria ens hem proposat identificar els enginyers i enginyeres que es troben al Congrés, repartits en quatre dels onze partits que conformen el govern actual, PP, PSOE, Sumar i Junts per Catalunya. En total n’hem comptabilitzat quinze. 

El PP i el PSOE són els partits que compten amb més enginyers. El Partit Popular presidit per Feijóo disposa de cinc enginyers al seu grup parlamentari. El primer és Mario Cortés Carballo, enginyer tècnic de telecomunicació per la Universitat de Màlaga, especialitzat en sistemes electrònics. Actualment, és diputat per Màlaga al Congrés i exerceix de secretari nacional de digitalització del Partit Popular. També ha estat cinc anys degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions d'Espanya.

Després trobem a Juan Luis Pedreño Molina diputat a les legislatures XIV i XV i doctor enginyer de telecomunicació en neurotecnologia, control i robòtica i catedràtic de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT). És degà del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Regió de Múrcia i membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació.

Héctor Palencia Rubio és enginyer tècnic d'obres públiques, tècnic avaluador d'impacte ambiental i tècnic superior en prevenció de riscos laborals. Abans d'arribar a la Junta fou regidor de l'Ajuntament d'Àvila. És vicesecretari d'Organització i Política Municipal i diputat del PP per Àvila. Santiago Rodríguez Serra, secretari general del PP de Catalunya, també és enginyer tècnic de telecomunicacions i enginyer tècnic industrial per la UPC. A més, està diplomat en ciències empresarials i llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la UOC.

Finalment, Juan Diego Requena Ruiz, diputat a les legislatures XIV i XV, és enginyer químic per la Universitat de Màlaga. A més ha estat president Provincial del Partit Popular de Jaén. Ha estat alcalde de Santisteban del Puerto des del 2011 fins al 2022. La seva vida professional ha estat vinculada a l'obra pública a diferents obres de l'alta velocitat espanyola. Actualment, és president del Partit Popular de Jaén.

Pel que fa al PSOE de Pedro Sánchez, també el conformen cinc enginyers. El primer és Antidio Fagúndez Campo, diputat per Zamora, és graduat en Enginyeria Civil per la Universitat de Salamanca i Enginyer Tècnic d'Obres Públiques. Després hi ha la Isabel Belén Iniesta Egido, diputada per Albacete i professional d'enginyeria civil, graduada en enginyeria tècnica d'obres públiques per la Universitat d'Alacant.

Diana Morant Ripoll és ministra de Ciència i Innovació del Govern espanyol i secretària de Ciència, Innovació i Universitats. Va estudiar enginyeria de telecomunicació a la Universitat Politècnica de València.Cèsar Joaquín Ramos Esteban, diputat de les legislatures XI, XII, XIII, XIV, i XV per Càceres, és enginyer tècnic industrial, Màster Executive MBA per l'EOI i Màster en Riscos Laborals. També exerceix de secretari d'Innovació del PSOE d'Extremadura. Per acabar, Juan Francisco Serrano Martínez, diputat de les legislatures XIII, XIV, i XV per Jaén i alcalde de Bedmar i Garcíez a Jaén. També és enginyer tècnic industrial, especialitat mecànica, per la Universitat de Jaén.

La coalició Sumar, liderada per Yolanda Díaz, té tres enginyers al partit. Un d'ells és l'Eloi Badia i Casas, polític i enginyer industrial. És militant de Barcelona en comú i regidor de l'Ajuntament de Barcelona des del 2015. Actualment, ostenta el càrrec de vicepresident de Medi Ambient d'AMB, conseller a Serveis Funeraris, Societat Municipal de Gestió Urbanística, president de Cementiris de Barcelona i de Barcelona Cicle de l'Aigua. És un dels principals artífexs de la creació de Barcelona Energia, l'empresa de titularitat pública que opera com a comercialitzadora d'energia en àmbit metropolità des del gener del 2019.

Lander Martínez de Sumar també és enginyer, en aquest cas informàtic per la Universitat de Deusto. Va ser secretari general de Podemos Euskadi, membre del Parlament Basc i portaveu de la coalició Elkarrekin Podemos en aquesta cambra. Actualment, és membre del Congrés dels Diputats per Biscaia. Finalment la Tesh Sidi, enginyera informàtica Sahrauí, diputada com a número tres de Sumar per Madrid. Va néixer als camps de refugiats de la província de Tindouf i després d'aconseguir l'escó, ha esdevingut la primera representant d'origen sahrauí al Congrés.

Junts per Catalunya té a dos enginyers a les seves files. Un és el Josep M. Cruset Domènech, cap de llista de JuntsXCat del sud de Catalunya al Congrés dels Diputats, és graduat en enginyeria química per la Universitat Rovira i Virgili. Exalcalde del municipi Riudoms a Tarragona i expresident del Port de Tarragona. L'altre és l'Isidre Gavín i Valls, enginyer tècnic per la Universitat de Lleida i diputat, cap de llista JuntsXCat a la demarcació de Lleida.


13 diputades menys que el 2019

En aquesta legislatura es fa un pas enrere per feminitzar la política. L'any 2019 van sortir escollides 166 dones, i aquest any 153, 13 menys. Però com que hi ha un 43,1% de dones i un 56,9% d'homes -197-, es considera que es compleix la paritat, definida com que cap dels dos sexes estigui per sobre del 60% ni per sota del 40%. En tot cas, és la segona legislatura amb més representació femenina després de la que ara ha acabat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.