Els enginyers presenten la primera Nit de la Robòtica 2015

El Grup de Treball de Robòtica del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya prepara la primera edició de la Nit de la Robòtica, un esdeveniment que pretén convertir-se en un punt de trobada de referència per als professionals i les empreses del sector de la robòtica. Està previst que l’objectiu de l’acte sigui posar de manifest el vessant humà d’un sector estratègic en què sovint predomina més el vessant de les màquines i els ginys.

Robòtica industrial i de serveis

Des de la seva aparició ara fa poc més de quaranta anys, la robòtica ha tingut un paper molt destacat en el procés d’automatització de les indústries manufactureres de tot el món. A Espanya, aquest procés va començar amb unes primeres aplicacions pioneres i amb inversions significatives a les fàbriques d’automòbils. Així doncs, als anys setanta ja hi havia empreses que confiaven en la robòtica per desenvolupar la seva estratègia de producció.

Alhora, tot i que de manera menys visible, la robòtica de serveis ha anat avançant tecnològicament. Aquesta branca, sovint vinculada al desenvolupament de noves aplicacions en l’àmbit universitari, està previst que experimenti un gran creixement en els pròxims anys.

El sector català

Actualment, la robòtica industrial i la robòtica de serveis es complementen i es beneficien d’avenços tecnològics i innovacions pròpies i d’altres sectors propers com el món de les aplicacions TIC, la mobilitat o la miniaturització electrònica. Aquesta simbiosi ha permès accelerar el creixement de la robòtica a Catalunya en pràcticament tots els àmbits d’activitat i oferir noves i grans oportunitats de continuar creant valor i activitat econòmica. Especialment a Catalunya, l’entramat d’actors d’aquest sector és dens, i les principals empreses proveïdores de productes (robots, equips de procés i perifèrics), moltes d'elles multinacionals com ara ABB o KUKA, tenen la seva seu a casa nostra, on també hi ha una part important d’empreses proveïdores de serveis avançats i enginyeria, institucions acadèmiques i de recerca i, és clar, empreses i institucions que integren la robòtica com a element estratègic en els seus processos.

L’impacte social

En aquest context tecnològic i innovador, la robòtica també té un paper destacat en el desenvolupament de la societat, però el reconeixement que la robòtica té en la nostra societat no es correspon amb l’impacte econòmic i social que genera. La societat no és conscient de tots els avantatges que aporta la robòtica i que ens preparen el camí del futur més immediat.

Així, la Nit de la Robòtica neix amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada anual per a tots els professionals de la robòtica industrial, de serveis i acadèmica; reclamar el seu protagonisme davant de la societat; promoure la robòtica i ajudar a prendre consciència de les oportunitats que presenta, i reconèixer la contribució dels professionals de la robòtica, així com les iniciatives i projectes innovadors.

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.