Els envasos busquen la sostenibilitat
Més de 600 empreses i més de 1.000 marques han mostrat les seves novetats i innovacions en matèria de ‘packaging’ a una nova edició de Hispack, el saló on el sector pot conèixer què s’està coent en qualsevol àmbit i que, d’un temps cap aquí són envasos cada vegada més sostenibles, reciclables, reciclats i compostables. És el cas d’un nou envàs per a menjar per emportar que han dissenyat des de BBC Packaging, una empresa de Castellví de Rosanes que presenta aquests dies al saló un envàs fet amb cartró de canya de sucre i amb una tapa de PET; també 100% reciclable i 100% reciclat. La innovació rau, però, en el sistema ideat per al tancament amb uns negatius que permet a la persona que ho fa servir, tancar-lo “amb un sol gest”.
Així ho explica Gemma Bochaca, gerent de la companyia que, malgrat ser jove, acumula l’experiència de professionals amb més de trenta anys al món del termoformat. Bochaca explica que s’han dissenyat els motlles per fer els envasos i també per fer el tipus de negatiu que permet fer un tancament “tan senzill i potent”. El repte, diu, és reinventar els envasos de menjar perquè no perdin “les propietats que dona el plàstic sense afegir-ne de nou.”
I és que la reducció dels plàstics d’un sol ús és un grans objectius del sector i per això, molts productes elaborats amb plàstic s’intenta que es puguin fabricar de cartró. L’equip de Font Packaging Group treballa amb palets de cartró, que ha de substituir el palet de fusta, o els contenidors, també de cartró, que han de substituir els de plàstic. “Per reutilitzar el plàstic és una bona alternativa”, explica Manel Muñoz, director comercial de l’empresa “però el cartró és molt més fàcil de recuperar”. Una de les novetats que mostren a la fira és un embalatge isotèrmic elaborat 100% amb cartró ondulat per tal d’eliminar el poliestirè de tot aquest producte.
Entre les empreses que treballen amb plàstic, a Congost Plastic ja fa temps que treballen l’economia circular i ofereixen als clients la possibilitat de retornar les caixes que s’han anat deteriorant per poder-les tornar a transformar i fabricar, de nou, caixes 100% reciclades. D’aquesta manera, explica Àlex Campillo, responsable del Departament Internacional de Congost no generen “cap tipus de residus”. Fa temps que tenen aquest procés però veuen que la tendència en la millora dels materials i els processos de fabricació els obliga a seguir cap aquesta línia que, a més, genera impacte al medi ambient. De cara al client, a més, té cert cost inferior del que hi hauria si fos material verge al 100%.
Fusta, sostenible i social
A banda de mirar per la sostenibilitat, el sector de l’embalatge i els envasos també té empreses que treballen des d’un punt de vista social. És el cas de la Fundació Privada Ilersis, una empresa sense ànim de lucre que integra laboralment persones amb risc d’exclusió social, per discapacitat o malalties mentals. Donen feina a unes 300 persones i d’aquestes, una cinquantena treballa a fàbrica, majoritàriament amb discapacitat. Tenen una línia de fabricació estàndard però destaquen per la seva fabricació a mida. Segons explica Isaac Casanovas, gerent, el packaging de fusta “sempre té una altra vida” perquè se li pot donar una altre ús i, a més a més, és una protecció pel producte. “Una de les nostres proves de qualitat és tirar la caixa a terra: es trenca la caixa però el producte, no”, explica.