Els humans i els robots treballaran plegats com a equips complementaris

El Recinte Modernista de Sant Pau va acollir la III Nit de la Robòtica, organitzada pel GT de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya, en què els experts en el sector van coincidir a assenyalar que els humans i els robots treballaran plegats com a equips complementaris.

En paraules del secretari general d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, Pau Villòria, “la Nit de la Robòtica és ja una cita consolidada que reuneix anualment els principals actors del sector de la robòtica a casa nostra”. Aquest esdeveniment valora la significació econòmica i l’impacte social de la robòtica a ulls de la societat catalana i reconeix la contribució dels professionals de la robòtica, així com les iniciatives i projectes innovadors.

El director general del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) i impulsor de l’acte, Pere Homs, va donar la benvinguda als assistents: “Estem molt contents de celebrar la tercera edició de la Nit de la Robòtica, organitzada pel GT de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya” . Homs va estendre la mà “a totes les institucions que no hi formen part encara perquè volem que vinguin, participin i sumem esforços”.

El plat fort de la vetllada va ser la presència del professor Oussama Khatib, doctor en Enginyeria Elèctrica per l'École Nationale Supérieure de l'Aéronautique et de l'Espace, a Toulouse. Actualment, director del Stanford Robotics Lab i president de la International Foundation for Robotics Research. El Dr. Khatib va pronunciar una conferència molt inspiradora sota el títol de “The age of human-robot collaboration”. El Dr. Khatib va abordar les metodologies i tecnologies en robòtica antropocèntrica més avançades i va posar com a exemple dels avanços en aquest camp l’OceanOne, un robot creat per ell mateix i el seu equip per rescatar restes arqueològiques del vaixell La Lune, enfonsat el segle XVII. La peculiaritat d’aquest robot és que els seus braços dirigits per control remot són capaços d’aplicar més o menys força, igual que farien uns braços humans, per agafar objectes més o menys fràgils. “Els humans i els robots treballaran plegats com a equips complementaris en el desenvolupament de la societat en un futur pròxim”, va concloure Khatib.

Tot seguit, Carles Soler, membre del Grup de Treball de Robòtica dels EIC, va fer un breu repàs als principals esdeveniments succeïts el darrer any en el sector de la robòtica.

En el decurs de l’acte va lliurar-se el Premi Nit de la Robòtica a Miquel López Asens, en reconeixement a la seva trajectòria en el sector de la robòtica industrial durant quasi 40 anys, i amb ell a tots aquells professionals que han ajudat a consolidar aquest sector a Catalunya. El Premi Projecte de l’Any va recaure en Ebotlution Systems, empresa catalana creadora del sistema Ant-Droid, un robot d’exploració terrestre amb les eines de comandament i control necessàries per treure les mines dels terrenys minats o afectats per conflictes bèl·lics.

Actualment, el sector de la robòtica industrial a Catalunya exporta el 40% de la producció. Ja hi ha instal·lat més de 10.000 robots i genera una facturació de 150 milions d’euros entre proveïdors, components i enginyeries amb seu a casa nostra. Per la seva banda, la robòtica de serveis (agricultura, logística, mèdica, domèstica, educativa, lúdica) es troba en un moment d’auge espectacular i en pocs anys serà més important que la robòtica industrial. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.