“Els nostres urinaris redueixen el consum d’aigua i aporten un important estalvi econòmic”

La companyia d’origen suís URIMAT ha desenvolupat un innovador urinari que funciona sense aigua ni productes químics. Des de la seva fundació, l’any 2000, la multinacional ha implantat 2,3 milions de sanitaris, dels quals noranta mil s’han instal·lat al nostre país.

Cada cop que un home prem el botó d’un urinari es gasten entre 2 i 4 litres d’aigua per netejar només uns 0,3 litres d’orina. Imagineu l’estalvi d’aigua que s’aconseguiria amb un sanitari que funcionés sense aigua. Doncs no cal que imagineu més perquè URIMAT ho ha convertit en una realitat.

URIMAT és una companyia suïssa fundada l’any 2000 que es dedica a la fabricació d’urinaris que funcionen sense aigua i sense productes químics. El 2006 l’enginyer industrial Juan Antonio Sanfeliu va ampliar els seus horitzons professionals amb la fundació de la filial espanyola d’URIMAT. Sanfeliu treballa en la indústria tèxtil, un sector que registra uns consums molt elevats d’aigua per desenvolupar la seva activitat ordinària, i per això estava molt sensibilitzat amb l’optimització d’aquest recurs. A aquesta conscienciació es va sumar la crisi del sector tèxtil, dos ingredients que van portar a l’enginyer a buscar noves oportunitats de negoci.

“Com que sempre he estat molt compromès a aplicar mesures i processos per reduir la despesa d’aigua, volia crear una empresa que treballés en aquesta direcció”

URIMAT ha desenvolupat un innovador sifó patentat que porta una membrana que s’obre quan detecta el pes de l’orina per conduir-la fins a les canalitzacions sense necessitat d’utilitzar aigua ni productes químics. Quan la membrana no detecta més pressió, es tanca hermèticament evitant que es desprenguin males olors. El sistema també porta incorporada una pedra de neteja microbiològica que evita que es formin sediments a l’interior del sifó i a la canonada de desguàs. Les 2,3 milions d’unitats que ha implantat la multinacional des de la seva fundació, de les quals noranta mil s’han instal·lat al nostre país, avalen l’èxit d’aquest invent.

“Els nostres urinaris redueixen el consum d’aigua i aporten un important estalvi econòmic”

Les xifres d’un estudi realitzat per la companyia en una universitat parlen per si soles: un sanitari d’URIMAT permetria estalviar a l’any més de 23.000 m3 d’aigua que es traduirien en un estalvi econòmic de més de 105.000 euros. McDonald’s, SEAT, Nissan o Airbus són algunes de les empreses que han apostat per minimitzar el seu impacte ambiental gràcies a URIMAT.

Pel que fa al preu dels urinaris, Sanfeliu explica que “per a l’obra nova són més barats que els sanitaris convencionals perquè eviten la instal·lació de lampisteria”. I afegeix: “En substitució són una mica més cars, però la inversió es recupera en menys de dos anys perquè des que els instal·les, comences a estalviar”. Aquests sanitaris també permeten reduir els costos de manteniment i eliminen els problemes d’obstrucció de les canonades per la calç.
 

Text: Mònica Acero
Foto: Arxiu

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.