Energies renovables. Una immersió ràpida

La lluita pel clima és avui el repte més urgent, innovador i solidari que afrontem la humanitat, aquest és el missatge que presenta el llibre Energies renovables. Una immersió ràpida de Manel Torrent Aixà, autor del llibre i director tècnic al Consorci Agència Local d'Energia de Barcelona. La presentació del llibre s'ha organitzat a l'edifici de Via Laietana d'Enginyers Industrials de Catalunya a càrrec de l'autor i amb la participació de Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la UPF, i Narcís Armengol, degà dels Enginyers Industrials de Catalunya.

Aquest llibre té per objectiu aproximar la renovable a la ciutadania, explicar-ne les diverses fonts i donar pistes sobre com implantar-la a casa per esdevenir, també nosaltres, part activa d'aquesta transició energètica. Segons la tesi d'Energies renovables. Una immersió ràpida és la nostra generació a qui li pertoca corregir el rumb que portem i atès que l'energia causa el 75% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, són l'estalvi, l'eficiència energètica i sobretot l'extensió massiva de les renovables l'eina que tenim sobre la taula per a fer-ho possible. Aquesta presentació és la manera d'apropar el llibre a la ciutadania, després de fer difusió a xarxes.

Narcís Armengol ha afirmat que "llibres com el que presenta Manel Torrent ens han d'ajudar ha explicar la societat i la raó per la qual hem de ser ambiciosos en la implantació de les renovables però, sobretot, com els ciutadans podem col·laborar". El coneixement és l'eina indispensable per crear un relat favorable a les renovables. Aquesta presentació està alineada amb un dels principals objectius, que els enginyers industrials esdevinguin un referent a la societat, generant un impacte positiu compartint coneixement tecnològic.

Durant la presentació, Requejo ha afirmat que "l'energia i l'energia renovable són conceptes diferents i s'han d'entendre per separat". A més, ha assegurat que "una de les grans dificultats a Catalunya per la implementació de les renovables és el pressupost". Al llibre, en Manel Torrent exposa una llista de 10 dificultats per les renovables, però Requejo en destaca un, que és "l'excés de burocratització en l'àmbit català".

D'altra banda, Torrent ha declarat que "el llibre està pensat perquè no caigui de les mans, intentant ser genèric però explicant dades suficients per poder mantenir un debat". És una obra divulgativa, però amb una certa basant tècnica i s'emmarca dins d'Una immersió ràpida, una col·lecció de l'editorial Tibidabo que parla de temes divulgatius molt amplis d'interès general. Aquesta és una col·lecció dirigida per Requejo i l'estil de la col·lecció combina rigor i divulgació. Està orientada a totes aquelles persones que es vulguin introduir o aprofundir en temes actuals sobre ciència, filosofia, humanitats i ciències polítiques i socials.

Segons Torrent, el llibre "és un recull de diverses tecnologies renovables per la ciutadania de manera senzilla". Perquè no sigui un explicatiu dens, el llibre conté una sèrie d'explicacions complementàries sobre per què fan falta les renovables i les diferents barreres per portar-les a terme.

image

L'autor

Manel Torrent, nascut a Barcelona l'any 1974. És enginyer industrial per l'ETSEIB-UPC i Internacional Executive MBA especialitzat en empreses del sector energètic per l'Escuela de Organización Industrial.

Va iniciar la seva carrera professional l'any 1998 al sector de les cogeneracions. Ha treballat en enginyeries i empreses de certificació. Des del 2007, treballa a l'Agència d'Energia de Barcelona. Primer com a director de projectes i posteriorment, com a director tècnic. Activitat que els anys 2018 a 2021 va interrompre per exercir la de director de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). A aquesta responsabilitat hi sumà, el 2020, la de director general d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera (DGESISM).

És membre de la junta directiva de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, exercint les tasques de delegat de serveis tot coordinant una vintena de comissions tècniques, socials i institucionals. És també membre de la Comissió d'Energia de la CECOT.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.