Enginyeria en incendis, una professió de futur?

El sector productiu i industrial fa temps que percep certa manca de professionals per cobrir la demanda de tècnics en enginyeria d’incendis i anàlisi de riscos, que té en compte aspectes tan amplis com els riscos d’explosió, de contaminació, d’esfondrament o de corrosió, entre altres. Les empreses tenen llocs de feina per cobrir amb perfils que, al mercat laboral, no troben amb facilitat; i per contra, pels qui tenen aquesta experiència i coneixement, suposa un valor afegit en els processos de selecció, segons detecta el servei d’ocupació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

A més, el sector pròpiament també creix, i l’interès per totes aquestes àrees es va consolidant: una mostra n’és que el Clúster de Seguretat Contra Incendis, que agrupa les empreses relacionades amb el sector, ja té 52 socis en només sis anys de vida.

Són els professionals que s’encarreguen dels plans de seguretat de les companyies, dels plans d’emergència i de valorar riscos per evitar situacions com l’accident d’Iqoxe, a Tarragona, o poder tirar endavant planejaments urbanístics tenint en compte tots els factors possibles, tal com explicàvem en aquest reportatge. És, per tant, una professió per la qual cal certa especialització i en la que poden accedir els titulats en graus i màsters tècnics ja que es requereixen coneixements tecnològics complexos d’electricitat, electrònica, hidràulica..., sempre completats amb formació en aquesta matèria. Actualment, una de les opcions per a qui es vulgui dedicar a l’anàlisi de risc i a la seguretat contar incendis és el postgrau que ofereix per primera vegada Enginyers Industrials de Catalunya.

En declaracions als Fulls d’Enginyeria, el president de la comissió de Seguretat d’Enginyers Industrials de Catalunya i director del postgrau, Jordi Sans, ha explicat que és un postgrau derivat d’un màster que s’impartia fins fa dos anys a la UPC School, nascut precisament de “la necessitat” de tenir personal qualificat en matèria d’incendis i protecció. Per dissenyar-lo s’ha comprimit i convertit en un postgrau reunint, això sí, “el millor professorat” del sector procedent de la universitat, com ara Frederic Marimon i Eulàlia Planas, de la Universitat  Politècnica de Catalunya, de l’empresa privada i l’administració. Precisament, el postgrau té el suport de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, aportant també professorat dels cossos de policia, bombers i protecció civil.

Sans, que creu que la manca de professionals especialitzat pot raure en la concepció que no és “un sector atractiu” per als joves enginyers, defensa que el mercat demana “gent preparada”, també en aquest àmbit. Considera que els professionals formats poden no tenir cap problema a l’hora de trobar una feina amb bones condicions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
incendis