Enginyeria al servei de la llar

Un exemple quotidià com l’arribada de la fibra òptica a pobles i ciutats ens serveix per entendre com és d’important la connectivitat de la població. Una situació semblant a l’arribada de l’electricitat a les grans urbs fa prop de dues centúries. La connexió a la xarxa aviat serà tant o més imprescindible que l’entramat de corrent elèctric que abasteix habitatges, equipaments, indústries, grans infraestructures i enllumenats públics. Una vida sense electricitat —la generació de la qual també està en discussió avui dia per qüestions mediambientals— és impensable en ple segle XXI.

De la mateixa manera que les cases i les fàbriques construïdes fa més de dos-cents anys es van haver de cablejar per endollar-se a la xarxa elèctrica i, posteriorment, establir connexions de servei per rebre aigua potable, gas, telèfon i senyal de televisió o satèl·lit, actualment l’arribada de la fibra és clau per fer funcionar sistemes sensoritzats vehiculats a través de xarxes sense fils, ordinadors, tauletes, telèfons mòbils, ginys i wearables monitorats a través de plataformes que se serviran de l’IoT (l’internet de les coses), el big data o el blockchain, entre altres, per controlar en temps real qualsevol instal·lació o activitat humana dins dels immobles.

Els smart buildings (edificis intel·ligents) de nova planta, al voltant dels quals ja s’està bastint una indústria que desenvolupa tot tipus de sistemes de gestió energètica, climatització, subministres, etc. ja comptaran amb una gran potencialitat per oferir als ocupants i/o usuaris més seguretat i confortabilitat. Paral·lelament, el control dels consums d’electricitat i aigua o de les rutines de les persones, els transformaran en immobles de màxima sostenibilitat, molta més encara si arquitectònicament també han estat concebuts amb materials degradables i sistemes de reaprofitament energètic o generadors de renovables.

En aquest àmbit, el paper de l’enginyeria serà estratègicament clau mitjançant el lligam indiscutible entre les noves tecnologies i qualsevol equipament mecànic, robòtic, domòtic o de control d’instal·lacions de calefacció o refrigeració, sistemes de vigilància o d’aprofitament d’aigua i energia o altres projectes relacionats amb la intel·ligència artificial que facilitin la vida a les persones. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.