Execució òptima del Pacte Nacional per a la Indústria

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) amb l'objectiu de rellançar i transformar el model industrial del país ha aconseguit, durant el primer any 2022, una execució pressupostària de 622 milions d'euros, cosa que representa un 80% del pressupostat en les accions iniciades aquest any. Així ho ha avançat el director general d'Indústria, Oriol Alcoba, en el marc d'una reunió de treball amb els membres de la Comissió Executiva permanent del Consell català de l'empresa.

L'objectiu detallat del Pacte, impulsat pel Departament d'Empresa i Treball, és reindustrialitzar Catalunya, transformar el model industrial del país, augmentar el pes de la indústria en l'estructura econòmica, fer que la indústria sigui més digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d'ocupació de qualitat, i atorgar un marc d'estabilitat temporal a la política industrial. El PNI conté 152 actuacions per al període 2022-2025 i un pressupost inicial de 2.817 milions d'euros, el què suposa un increment del 52,8% respecte al pressupost de l'anterior Pacte.

Alcoba ha explicat que aquest "és un resultat que, sense caure en triomfalismes, ens permet estar satisfets". El director general d'indústria ha continuat afirmant que el PNI "implica tots els agents socials, on hi és representat tothom i suposa un gran consens que enforteix el potencial de la indústria catalana, un dels motors més importants de l'economia del país".


Cinc àmbits d'execució

Els dos àmbits amb una execució més alta són el de Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització amb un 97,1% i el de Sostenibilitat, energia i economia circular amb un 87,3%. En el primer àmbit, el Pacte s'ha concretat en actuacions com el Pla d'atracció de nous elements a la cadena de valor d'ACCIÓ, el foment de la compra pública innovadora, la valorització i transferència de coneixement i la consolidació dels centres tecnològics catalans i centres TECNIO. Dins del segon àmbit, el PNI s'ha concretat en el pla d'impuls d'energies renovables, les subvencions per a projectes d'eficiència energètica a la indústria i la rehabilitació i millora de l'eficiència energètica en habitatges.

També destaca un elevat compliment de l'àmbit d'Ocupació de qualitat, condicions de treball i formació, amb una execució del 86,1%. Aquest Pacte s'ha concretat en actuacions com la Formació per a l'ocupació adreçada a persones desocupades del sector industrial i per la inserció laboral del SOC. Així com els programes d'orientació, formació i qualificació professional, del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Pel que fa a l'àmbit d'Infraestructures i sòl industrial, l'execució pressupostària ha estat del 32,7%. Aquest baix nivell d'execució és degut al fet que actuacions com la d'impulsar la connectivitat d'alta capacitat a zones d'activitat econòmica requereix uns terminis extensos en les licitacions, les adjudicacions i l'execució de les obres, que encara no han finalitzat, ja que el PNI es va aprovar el setembre del 2022. Està previst que s'executin en el 2023 amb el mateix objectiu d'execució. Per últim, l'execució de l'àmbit de Finançament i dimensió empresarial ha estat del 103,9%, degut principalment a què s'han destinat 1,2 milions d'euros al pla d'emprenedoria en el sector cultural. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.