Farran descarta els usos energètics de l’hidrogen a curt termini

Fa temps que es parla de l’hidrogen verd com un nou vector energètic que pot tenir un paper molt rellevant a la transició energètica. Tot i això, des de la direcció general d’Energia, es considera que encara no es pot parlar dels usos energètics de l’hidrogen, ja que perquè això passi, cal que sigui hidrogen verd. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, la directora Assumpta Farran, admet que veu prioritari buscar una alternativa per l’hidrogen gris que ja s’utilitza com a matèria primera a Catalunya en refineries, per a fer fertilitzants, ... i que generar-lo, suposa el 2% de les emissions del CO2 a tot el món.

“Ens equivocaríem molt si l’hidrogen el plantegem com a energia abans de buscar un substitut de l’hidrogen gris”, apunta Farran. Per això, demana deixar de buscar “noves demandes” i treballar per canviar les actuals per hidrogen renovables, “que són moltíssimes”, afegeix. En aquest sentit, Farran qüestiona si els usuaris d’hidrogen gris estan disposats a utilitzar l’hidrogen renovable perquè és un hidrogen que cal fer amb renovables. “Quin preu ha de tenir perquè l’usuari d’hidrogen gris es vulgui passar a l’hidrogen verd?”, planteja Farran. Creu que el preu que hi ha damunt la taula és de com a molt 30 MWh  i, en canvi, assenyala que el MWh fotovoltaic es paga actualment entre 100 i 160 euros. A Catalunya, assegura Farran, és difícil en l'actualitat tenir renovables per assumir aquest preu. En aquest sentit, recorda que Catalunya representa el 18% del PIB, el 16% de la població però només el 6% del territori. “És evident que el nostre territori és més car que Aragó o Extremadura”, indica la directora general.

Biocombustibles per mar i aire

Pel que fa al potencial dels biocombustibles, Farran creu que és molt mé real perquè “estan a la cantonada, ja”. Considera que poden donar resposta allà on no arriba l’electricitat i posa d’exemple el transport marítim i aeri. Però, en canvi, descarta totalment el seu ús pel transport rodat per tres motius: és molt més ineficient, té unes demandes energètiques molt elevades per arribar-lo a produir de manera renovable i perjudica la qualitat de l’aire, ja que els biocombustibles també emeten partícules.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.