Gran fita en fusió nuclear

L’anunci del Departament d'Energia dels Estats Units (DOE) i l'Administració Nacional de Seguretat Nuclear (NNSA) és una “fita important” però des d’Enginyers Industrials de Catalunya es mira amb prudència. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, el president de la Comissió d’Energia, Lluís Pinós, ha manifestat que haver-ho aconseguit és un gran pas del qual ja se sospitava perquè a l’ITER estan invertint en aquesta tecnologia. Pinós però, malgrat l’eufòria  que ha generat la notícia, és cautelós.

“La idea és extraordinària però per gaudir-la haurà de passar temps”, ha dit l’enginyer. Fa un símil amb els descobriments mèdics i compara l’experiment anunciat amb el que es prova amb ratolins: “des que un experiment amb fàrmacs amb ratolins dona bon resultat fins que es pot comprar a la farmàcia passen molts anys”. Pinós també és prudent en posar terminis però creu que com a mínim passaran vint anys abans es pugui explotar aquesta descoberta i per això fa una “crida a la prudència”. Fa molt de temps que es persegueix aconseguir aquesta generació d’energia o l’obtenció d’energia”, recorda Pinós i els resultats dels Estats Units demostren que és possible però alerta que “tot està molt al principi”.

Els bons resultats obtinguts en aquest laboratori no vol dir que aviat es pugui començar un projecte per a construir una central amb aquesta tecnologia sinó que cal que es continuï el seu desenvolupament per poder-hi arribar. Malgrat tot, però també reconeix que fa deu anys “l’escenari actual amb les renovables no ens l’imaginàvem ni amb promoció ni estímul de renovables”.

L'anunci, aquest dimarts

Segons l'anunci del Departament d'Energia dels Estats Units (DOE) i l'Administració Nacional de Seguretat Nuclear (NNSA), els investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore (LLNL) han aconseguit produir més energia a partir de la fusió que l'energia làser que s’utilitza per conduir-la, prometent un descobriment addicional en l'energia neta i la gestió d'armes nuclears. Va començar el 5 de desembre, quan l'equip de la National Ignition Facility (NIF) de LLNL va dur a terme el primer experiment de fusió controlada de la història, també conegut com a punt d'equilibri energètic científic. S'espera que aquest avenç proporcioni una visió inestimable sobre les perspectives d'una energia de fusió neta.

La secretària d'Energia dels Estats Units, Jennifer M. Granholm, va declarar que aquest és "un esdeveniment històric per als investigadors i el personal de la National Ignition Facility que han dedicat la seva carrera a veure que la ignició per fusió esdevé una realitat, i aquesta fita sens dubte provocarà encara més descobriments". També va parlar sobre el tema Charles Schumer, líder de la majoria del Senat dels Estats Units, que va afirmar que aquest avenç científic posa als EUA al capdavant d'un futur que ja "no depèn dels combustibles fòssils sinó que es basa en una nova energia de fusió neta".

L'experiment de LLNL va superar el llindar de fusió en lliurar 2,05 megajoules (MJ) d'energia a l'objectiu, donant lloc a 3,15 MJ de sortida d'energia de fusió, demostrant per primera vegada una base científica fonamental per a l'energia de fusió inercial. Així i tot, encara es necessiten molts desenvolupaments avançats de ciència i tecnologia per aconseguir un IFE senzill i assequible per al seu ús domèstic o a empreses. El laboratori va construir una sèrie de sistemes làser cada cop més potents, que van portar a la creació de NIF, el sistema làser més gran i energètic del món, ubicat a Livermore, Califòrnia. Aquest té la mida d'un estadi esportiu i utilitza raigs làser per crear temperatures i pressions com les dels nuclis estel·lars, i dins d'armes nuclears explosives."Aquest avenç científic monumental és una fita per al futur de l'energia neta" va dir Alex Padilla, senador dels EUA per Califòrnia i enginyer. "Tot i que encara queda més feina per aprofitar el potencial de l'energia de fusió, estic orgullós que els científics de Califòrnia continuïn liderant el desenvolupament de tecnologies d'energia neta" va afegir.

Organitzacions col·laboradores

La ignició va ser possible gràcies a la dedicació dels empleats de LLNL i dels seus col·laboradors, com ara el Laboratori Nacional de Los Alamos del DOE, els Laboratoris Nacionals de Sandia i el Lloc de Seguretat Nacional de Nevada; Atòmica general; institucions acadèmiques, com ara el Laboratori d'energia làser de la Universitat de Rochester, l'Institut Tecnològic de Massachusetts, la Universitat de Califòrnia, Berkeley i la Universitat de Princeton; socis internacionals, com ara l'Establiment d'Armes Atòmiques del Regne Unit i la Comissió francesa d'Energies Alternatives i Energia Atòmica; i parts interessades al DOE i NNSA i al Congrés.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.