Grup de Treball Desocupats. Què fem? Què volem?

La situació socioeconòmica del nostre país ha afectat de manera significativa el teixit productiu, industrial i de serveis, principals fonts d'ocupació i focus d'activitat de les titulacions col·legiades al COEIC.

Els índex d'atur general de l'Estat se situen de manera contínua des del 2009 per sobre del 15%, i en l'actualitat superen el 25% de la població, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Per la seva banda, l’Institut d’Estadística de Catalunya apunta que l’índex d’atur de Catalunya es troba ara mateix per sobre del 22%. Una estimació realitzada a partir de les dades del col·lectiu i la Borsa de Treball dels EIC durant l’any 2013 ressalta que l’índex d’atur del col·lectiu col·legiat es troba entorn del 10%, mentre que el del total dels enginyers industrials està prop del 16% segons dades procedents de la Encuesta de Empleo de los Ingenieros Industriales de España realitzada pel Consejo General de Colegios de Ingenieros Industriales l’any 2013.

Aquesta realitat dibuixa una doble conjuntura difícil d’assumir: a nivell macro, aquests nivells d’atur registrats no permetran de cap manera la recuperació general real de l’economia, per més missatges en positiu que es transmetin des de l’àmbit polític; i, a nivell micro, les persones desocupades han de gestionar unes problemàtiques personals i familiars gens negligibles, fet que cal tenir en compte des d’una perspectiva professional, personal i humana.

La nova Junta de Govern del COEIC, en la línia del programa Enginyers3.0, ha començat  a treballar seguint els eixos principals de la seva proposta: innovació, participació i eficiència per tal d’aconseguir una gestió més eficient de les institucions, una millor optimització dels recursos i un alineament d’estratègies, d’una banda, i guanyar en participació, transparència i coproducció de serveis, de l’altra, per tal d’assolir una governança real de les institucions per part del propi col·lectiu.

En aquest context general de l’economia del país i en particular de les institucions dels EIC, cal posar tots els mitjans per potenciar aquelles mesures que des de les nostres institucions ajudin a esmorteir els efectes abans esmentats, amb el benentès que no és objecte del COEIC/AEIC la promoció de polítiques generals d’ocupació.

El repte
En el desenvolupament del Projecte 3.0 se’m va assignar la responsabilitat de l’anàlisi i l’aportació de propostes de millora de dos aspectes d’aquest programa, els que fan referència a desocupació i emprenedoria. I entenent per desocupació aquella que afecta tant els titulats que treballen per compte d’altri com aquells que ho fan per compte propi.

Inicialment vaig endegar la meva aproximació al treball fent-me —i fent a qui m’escoltava— tres preguntes: (1) què fan / què fem actualment des dels serveis dels EIC?; (2) què voldrem fer al final d’aquest procés?, i (3) podem des de l’estructura professional assalariada dels EIC emprendre i/o recuperar microactuacions per dinamitzar els serveis ocupacionals i posar en valor allò que ja tenim, mentre pensem?

I el mateix mes de desembre el Grup de Treball de Desocupats va començar a treballar per estructurar aquesta aproximació dins del context del Projecte 3.0.
Cal constatar que les institucions dels EIC tenen un triple vessant: (1) aquell integrat per l’estructura de professionals que fan possible els serveis que es donen des de les nostres institucions; (2) l’estructura de representació lliure del col·lectiu des de les diferents comissions, i (3) els òrgans propis de govern elegits democràticament, que són les juntes del Col·legi i l’Associació. Donada la necessitat imprescindible d’alineació d’objectius, en aquest Grup de Treball s’ha integrat tant l’estructura professional dels EIC com l’estructura orgànica dels EIC formada per les comissions, la Junta de Govern del COEIC i la Junta Directiva de l’AEIC. A més, s’ha creat un Focus Group format per sis col·legiats de diferents edats que estan o han estat recentment en situació de desocupació.

Com a membre de la Junta de Govern responsable del projecte Enginyers 3.0 en l’àmbit de desocupació, els meus objectius (outcomes) són: (1) reduir els índexs de desocupació del col·lectiu d’associats i col·legiats, i (2) augmentar-ne l’ocupabilitat (competències). Tot això posant en valor aquells mitjans i potencialitats dels EIC.

Aquesta tasca permetrà alinear el treball de les comissions, especialment el que duu a terme la Comissió d’Acció Social (abans d’Acció i Cooperació), amb la labor de l’estructura dels professionals dels EIC seguint uns objectius i unes directrius comunes que seran els del Projecte 3.0: innovació en les propostes, donant veu i producció al col·lectiu (participació) i fent-ho de la millor manera possible pels professionals de la casa (eficiència).

El projecte
Com tot projecte de desenvolupament i optimització funcional, i el Projecte 3.0 ho és, s’ha dividit en tres fases principals: (1) anàlisi, (2) propostes i la seva viabilitat i (3) implantació, i una fase postprojecte deseguiment i correcció.

La fase d’anàlisi va finalitzar a finals de març, i es va poder constatar que hi ha tres tipologies de persones que busquen feina entre els nostres col·legiats i associats: els que cerquen la seva primera ocupació, els perfils eminentment tècnics i quadres intermedis de l’àmbit productiu, i els orientats a la gestió. Per tant, és necessari segmentar la població per definir les accions futures. Durant els mesos d’abril i maig s’ha engegat la fase més productiva, la de proposició de mesures, que permetrà aportar tot aquell valor i imaginació possible per fer un salt endavant en les pretensions del projecte i establir el full de ruta per al futur immediat i estratègic del col·lectiu. També s’explicitaran les conclusions i es faran les propostes en un document executiu.

Simultàniament i de manera complementària al treball més metodològic, estem desenvolupant petites actuacions que incorporin valor a l’actual catàleg de serveis. Aquestes microactuacions es basen en dues creences pròpies: (1) que l’activitat per si mateix genera més activitat (networking), i (2) que la formació (ben orientada) és un estímul a les competències d’ocupabilitat. En aquest sentit, s’ha reactivat recentment un conveni amb Barcelona Activa per orientar i fer tallers ocupacionals més específics dins del COEIC/AEIC. Mitjançant la Comissió d’Acció Social, també s’ofereix ocupació a temps parcial en activitats de voluntariat per a persones en situació de desocupació(o baixa ocupació). I s’està oferint a engi- nyers membres de comissions i grups de treball, inscrits a la Borsa de Treball, la pos- sibilitat d’assumir els càrrecs de secretaria tècnica d’aquestes comissions i grups, amb el reconeixement del COEIC/AEIC. Per últim, s’està treballant per relligar emprenedoria i Serveis Ocupacionals per tal d’oferir espais graduals que van des de l’autoocupació fins a la creació d’empreses innovadores.

El més important està per arribar
La fase d’implantació, prevista per al mes de juny, permetrà posar en marxa les mesures definides i monitorar les dades dels resultats obtinguts mitjançant una sèrie d’indicadors (outputs), per tal que el proper “curs” puguem oferir i obtenir el resultat en forma de servei eficient d’aquest treball de participació i innovació. Així mateix, durant el darrer trimestre del 2014 es validaran i s’aplicaran aquelles mesures que puguin ser adients per a la correcció i obtenció de resultats.Tots els membres del Grup de Treball Desocupats treballem per posar en valor els nostres instruments al servei del col·lectiu i la societat. Vull fer una referència especial a la Montse Pérez (professional responsable dels Serveis Ocupacionals del COEIC/ AEIC), l’Estanislau Sunyer (enginyer industrial i membre de la Comissió d’Acció Social) i els sis membres del Focus Group (Adriana Puigpelat, Víctor Agost, Albert Serra, Enrique Alonso, Sergi Gutiérrez i Eduard Obradors).

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"76","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Estanislau Sunyer, Sergi Gutiérrez, Montse Pérez, Norberto Larriba

"Els Serveis Ocupacionals del COEIC aporten eines que ajuden a connectar amb el teu entorn"

Sergi Gutiérrez és enginyer industrial amb un màster en Direcció d’Operacions i experiència professional en aquest àmbit. Va acudir als Serveis Ocupacionals en dues ocasions en què es va trobar en moments de transició professional. Des del Servei d’Orientació l’hem ajudat en el procés d’identificació dels seus punts forts i potencialitats, així com a plantejar-se altres possibilitats professionals. Forma part del Focus Group del Grup de Treball Desocupats del projecte 3.0 i des de març del 2014 és el secretari tècnic d’aquest Grup de Treball.

“En el procés de recerca de feina, totes les vies que tens al teu abast són bones per aconseguir els teus objectius; no se’n pot menysprear cap perquè de qualsevol d’elles pot sorgir-ne l’oportunitat o, si més no, donar-te nova informació que potser et fa replantejar allò que vols. Als camins clàssics de resposta a ofertes, autocandidatures i gestió de contactes, crec que és bo afegir-hi totes aquelles alternatives d’assessorament, formació i conferències que són de fàcil accés. L’agenda a Barcelona i la seva àrea d’influència està atapeïda d’esdeveniments que d’una manera o una altra poden ser útils, tant des del punt de vista del creixement de la teva xarxa de contactes, com en el descobriment d’àmbits que poden resultar interessants per orientar l’activitat professional.

També és cert que en qualsevol procés de canvi de caire individual, el fet d’enforcar-lo de manera completament autònoma et pot dur a algunes distorsions respecte a la realitat que t’envolta. Els Serveis Ocupacionals del COEIC aporten una colla d’eines que ajuden a connectar amb el teu entorn; només cal escollir aquelles que s’adapten més al teu plantejament inicial, a aquell que has decidit que ha de ser el teu objectiu. Gràcies a la utilització dels serveis, les cartes de presentació i els currículums van ser més atractius i els vaig adreçar als destinataris més adients, la meva recerca va ser molt més estructurada, vaig treure profit dels actes que s’organitzen de cara a la potenciació de la xarxa de contactes i se’m va donar un seguiment que em va permetre un monitoratge extern de tota l’etapa.

Les situacions de canvi com el fet de trobar un nou projecte professional ens obliga a estar ben atents, aprofitar els elements que ens envolten i prendre actituds proactives que ens permetin assolir els nous reptes que ens plantegem.”

Norberto Larriba Blay
Enginyer en Organització Industrial (col·legiat núm. 17349), enginyer Tècnic d'Obres Públiques (col·legiat núm. 12659), màster en Administració Pública (ESADE-URL), vicepresident de l'AENGOICAT, vocal de la Junta de Govern del COEIC i responsable de Serveis Ocupacionals i Emprenedoria.
CONTACTE: @norlarribablay
CONTACTE SERVEIS OCUPACIONALS: 
borsatreball@serveis.eic.cat 935 029 097
Foto: Isabel Marquès

 

____________________________________
Més informació:

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.