Guia d’iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons industrials

Aportar orientacions i casos pràctics als responsables municipals i agents econòmics i socials locals per impulsar el procés de transició energètica partint d’accions en els seus polígons industrials. Aquest és l’objectiu de la “Guia d’iniciatives locals cap a la transició energètica als polígons industrials”, publicada i presentada recentment en un acte pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.
 
Impulsar la transició energètica serà, segons l’estudi dirigit per Verónica Kuchinow i Anna Lluís de Símbiosy, una inversió que contribuirà en el futur a evitar majors costos derivats del canvi climàtic.
El subministrament d’energia del futur, tenint en compte aquest canvi climàtic i l’escassetat dels combustibles fòssils, només podrà ser garantit a base d’un increment de les fonts d’energia renovable i una major eficiència en el seu ús: base de la transició energètica. Però per a això és necessària una adaptació dels mercats energètics, de les tecnologies i de les polítiques que fomentin la generació de renovables en xarxes distribuïdes, en contraposició a les centralitzades convencionals. 
 
Els ens locals i els polígons, al centre del nou model 
Les entitats locals poden fer un paper molt important en les iniciatives d’energia sostenible. Poden liderar-les, proveir finançament, actuar com a dinamitzadors de comunitats, actuar com a agències d’energia, comercialitzadors d’energia... La generació distribuïda a partir d’energies renovables situa els ciutadans i especialment els polígons industrials en el centre del nou model energètic. El polígon industrial és un bon lloc, dins de les ciutats, on iniciar la construcció d’aquest model de generació distribuïda: és un espai delimitat on s’agrupen grans consumidors d’energia i grans generadors potencials. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"814","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Noves oportunitats 
El nou model energètic obre a la indústria les portes de nous mercats i oportunitats de negoci: d’una banda en el sector purament elèctric (empreses generadores i comercialitzadores locals d’energia), i de l’altra en nous sectors com ara la rehabilitació o regeneració d’edificis, sector amb un enorme potencial de generació de llocs de treball i una oportunitat per la reconversió pel sector de la construcció. També presenta oportunitats en nous materials, innovació tecnològica, tecnologia de la informació, electrònica, etc. Les inversions públiques en transició energètica cap a les activitats industrials tenen un retorn evident en la creació de llocs de treball i de riquesa per al mateix territori. 
 
Requeriments per a la transició energètica en la indústria 
La transició energètica requereix, en primer lloc, una voluntat política decidida per impulsar-la. Aquest procés també implica col·laboració entre empreses, amb l’administració, amb les companyies subministradores, tecnològiques... però sobretot la voluntat de compartir. És per això que, per a l’èxit de les iniciatives cap a una transició energètica en polígons industrials, és indispensable l’existència d’associacions d’empreses de polígons. 
Així mateix, també estaran més ben posicionats aquells espais industrials que disposin d’una infraestructura bàsica de telecomunicacions (fibra òptica) i bons serveis energètics (electricitat, gas). 
La transició energètica condueix a la digitalització d’una indústria 4.0 i a una electrificació també digital. El conjunt de tecnologies descentralitzades: fotovoltaiques, eòlica, biogàs, geotèrmia, minihidràulica, bateries, etc. es posa a disposició en unes xarxes que necessiten doble sentit de circulació, amb intel·ligència i amb capacitat d’integrar els consumidors, anticipar les seves tendències i garantir la màxima eficiència.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.