I per què enginyeria?

“Vaig començar amb la idea d’estudiar arquitectura, però no vull centrar-me només a ser arquitecte i per això penso que l’enginyeria industrial té més sortides”, diu en Roger Moliner, un estudiant de 4t d’ESO que s’ha acostat a l’estand de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per saber què es fa a Enginyeria Industrial. Va amb Guillem Marín que també es planteja fer Enginyeria Industrial tot i que no ho té del tot clar. Sap, això sí, que sempre li han anat més bé les Ciències que les lletres i veu l’enginyeria com “la carrera que potser té més sortides i l’industrial de les que més el motiven”.

En Guillem i en Roger són dos dels joves estudiants que aquest dijous han visitat el Saló de l'Ensenyament , igual que la Mar Masip que, després de passar per l’estand de la UAB ens ha explicat que s’interessa per ciència de dades. Les sortides, si escau, també són el motiu: “Em puc dedicar a moltes coses fent enginyeria, i com que m’interessen les matemàtiques i la física...”. L’Oriol Carrascosa, que demana informació a la UdL, es decanta per la informàtica, i també les sortides laborals en són el detonant. Per l’Álvaro Fernández, amb un cosí i un tiet enginyers aeroespacials, l’objectiu és clar: “saber com funciona el món”.

Aquestes són algunes de les respostes que hem trobat entre els joves que s’acostaven als estands més tècnics del saló, aquells en què s’ofereixen estudis d’arquitectura o d’enginyeria. Saber què s’estudia i quina trajectòria professional pots escollir és la pregunta del milió en aquest intercanvi d’informació que és el Saló de l’Ensenyament, una cita anual que presenta les novetats en oferta formativa a joves estudiants d'arreu de Catalunya. La UPC no s'ha quedat enrere, presentant la seva oferta acadèmica per al curs 2025-2026, destacant el seu compromís amb la innovació en els graus d'enginyeria, arquitectura, ciències i tecnologia. Durant l'esdeveniment, els futurs estudiants han pogut resoldre dubtes sobre sortides professionals, plans d'estudis, mobilitat internacional i pràctiques en empreses, a més de conèixer experiències d'universitaris.

Amb un total de 5.119 places de nou ingrés a setanta programes de grau i dobles titulacions, la UPC ha reafirmat la seva aposta per la formació multidisciplinària. Aquest model permet als estudiants combinar dos graus dins del mateix centre, a diferents facultats de la UPC o fins i tot amb una altra universitat.

El creixement de l'interès per les disciplines STEAM també es reflecteix en l'augment de la participació femenina. Aquest curs, 1.704 dones s'han matriculat en estudis de grau a centres propis de la UPC, representant el 32% de l'alumnat de nou ingrés, la xifra més alta fins ara.

El Saló de l'Ensenyament ha estat també l'escenari on el Departament de Recerca i Universitats ha anunciat la incorporació de 9 graus nous, 23 màsters i 2 programes de doctorat per al curs vinent. Entre les novetats destaquen els dos graus en modalitat dual de la Universitat de Barcelona (UB) a Hostaleria i Turisme, així com els programes sobre intel·ligència artificial de la Universitat Ramon Llull (URL).

A més, la UPC ampliarà la seva oferta de màsters universitaris el curs 2025-2026 amb cinc nous programes dissenyats per formar professionals en sectors emergents. Aquestes titulacions responen a la demanda creixent d'especialistes en àmbits com l'arquitectura digital, els sistemes energètics distribuïts, les tecnologies biomèdiques, la indústria 4.0 i l'enginyeria de l'aigua.

Entre les novetats, destaquen el màster en Ecologia del Projecte Arquitectònic a l'Era Digital, impartit en anglès per l'ETSAV, i el màster en Tecnologies per a Sistemes Energètics Distribuïts a l'EEBE, enfocat a la transició energètica. Així mateix, el Màster en Enginyeria de l'Aigua oferirà formació avançada en hidrotecnologia i comptarà amb una menció dual en col·laboració amb l'Escola de l'Aigua de Veolia.

D'altra banda, l'EETAC llançarà el Màster en Intel·ligència Artificial per a Indústries Connectades, centrat en l'aplicació de l'aprenentatge automàtic i la ciència de dades a la indústria 4.0. Finalment, l'EEBE oferirà el Màster en Tecnologies Biomèdiques Avançades, que abordarà àrees com la biomecànica, la instrumentació biomèdica i la salut digital.

Per acompanyar els estudiants en el seu camí cap a la universitat, el Departament de Recerca i Universitats ha renovat la imatge del seu estand sota el lema “Estiguis com estiguis, estigues a PAU”. Aquest espai ha ofert informació sobre l'accés i l'admissió a les universitats catalanes, beques i ajuts, a més de xerrades sobre les proves d'accés a la universitat (PAU) i les notes de tall.

Durant la inauguració del Saló, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha destacat la importància de facilitar l'accés a la universitat als joves i de garantir una oferta formativa alineada amb els reptes de la societat actual. "Les universitats catalanes responen amb una oferta sòlida, innovadora i adaptada als canvis tecnològics i socials", ha subratllat.

Amb més de 300.000 estudiants matriculats en estudis de grau, màster i doctorat, les universitats catalanes continuen ampliant la seva oferta i adaptant-se a les noves demandes del mercat laboral, consolidant-se com a referents al panorama universitari europeu.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.