IBM prepara la construcció del primer ordinador quàntic universal per a negocis i ciència

IBM ha anunciat avui la primera iniciativa industrial per construir i comercialitzar sistemes de computació quàntica universals. Els sistemes i serveis quàntics "IBM Q" es proporcionaran a través de la plataforma IBM Cloud. Mentre que les tecnologies que s'executen actualment sobre ordinadors clàssics, com Watson, poden trobar patrons i fer descobriments amagats en la vasta quantitat de dades existents, els ordinadors quàntics aportaran solucions a problemes en els quals els patrons no es poden identificar perquè no existeixen les dades i perquè el nombre de possibilitats que s'hauria d'analitzar és tan enorme que un ordinador clàssic no podria processar-ho mai.

A més, IBM també ha anunciat el llançament d'una nova API (Interfície de Programes d'Aplicació o Application Program Interface) per al programa IBM Quàntum Experience que ajuda als desenvolupadors i programadors a començar a construir interfícies entre l'ordinador quàntic en el núvol de cinc bits quàntics (qubit) sense necessitat que tinguin un coneixement profund en física quàntica.

També s'ha presentat l'actualització i millora del simulador accessible en IBM Quàntum Experience, que pot modelar circuits amb més de 20 qubits. En la primera meitat de 2017, IBM preveu llançar un kit de desenvolupament de programari (Programari Development Kit) a través d'IBM Quàntum Experience perquè els usuaris puguin construir aplicacions quàntiques i programes de programari. El programa IBM Quàntum Experience permet que qualsevol que es connecti al processador quàntic d'IBM a través del núvol IBM Cloud per fer experiments i algorirmes, treballi amb els bits quàntics individuals i pugui investigar els tutorials i les simulacions que poden fer-se amb la computació quàntica.

"IBM ha invertit dècades per fer créixer el camp de la computació quàntica. Estem compromesos amb expandir l'accés als sistemes quàntics i a les seves immenses capacitats per a la comunitat de la ciència i els negocis", ha assenyalat Arvind Krishna, vicepresident sènior de núvol híbrid en IBM Research. "Després de Watson i blockchain, creiem que la computació quàntica proporcionarà la nova onada de serveis que es distribuiran a través de la plataforma IBM Cloud. Promet ser la propera gran tecnologia que impulsi una nova era d'innovació industrial", ha afegit.

IBM té la intenció de construir sistemes IBM Q per ampliar les aplicacions de la computació quàntica. La potència d'un ordinador quàntic s'expressarà a través de la mètrica "Volum Quàntic", que inclou el nombre de qubits, la qualitat de les operacions quàntiques, la connectivitat del qubit i el paral·lelisme quàntic. Com un primer pas per incrementar el "Volum Quàntic", IBM té l'objectiu de construir en els propers anys sistemes IBM Q amb aproximadament 50 qubits. Per a això, IBM espera col·laborar amb socis de la indústria per desenvolupar aplicacions que impulsin la velocitat dels sistemes quàntics.

Els sistemes IBM Q seran dissenyats per resoldre problemes que actualment són massa complexos per als ordinadors de computació clàssica. Una de les primeres i més prometedores àrees d'aplicació per a la computació quàntica serà la química. En una simple molècula de cafeïna el nombre d'estats quàntics en les molècules creix sorprenentment ràpid, tan ràpid que ni tota la memòria de computació convencional que els científics poguessin construir podria contenir-ho.

Els científics d'IBM han desenvolupat tècniques per explorar de forma eficient la simulació de problemes en química sobre processadors quàntics. També s'estan realitzant demostracions experimentals de diverses molècules. En el futur, l'objectiu serà ampliar-les a molècules més complexes i intentar predir propietats químiques amb una precisió major que la que fan els ordinadors clàssics.

Les futures aplicacions de computació quàntica podrien abastar les següents àrees:

- Medicaments i materials: "desembolicar" les complexes interaccions moleculars i químiques podria portar al descobriment de noves medicines i materials.
- Logística i cadena de subministrament: desxifrar les trajectòries òptimes al llarg de sistemes globals de sistemes, per exemple, per optimitzar la gestió de les flotes de transport per realitzar enviaments durant un període vacacional.
- Serveis financers: trobar noves maneres de realitzar modelitzacions de dades financeres i aïllar factors de risc per realitzar millors inversions.
- Intel·ligència Artificial: impulsar la capacitat d'àrees de la intel·ligència artificial com l'aprenentatge automàtic quan el flux de dades és grandíssim, com en l'anàlisi d'imatges o vídeos.
- Seguretat cloud: fer que el núvol fos molt més segura aplicant les lleis de física quàntica a millorar la privadesa de les dades.

"La computació clàssica és extraordinàriament potent i continuarà avançant i donant suport a tot el que fem en els negocis i en la societat. No obstant això, hi ha problemes que un ordinador clàssic mai podrà abordar. Per generar coneixement a partir d'una major complexitat necessitem la computació quàntica", ha dit Tom Rosamilia, vicepresident sènior d'IBM Systems. "Visionem els sistemes IBM Q treballant en concert amb la nostra gamma de sistemes d'alt rendiment per tractar de resoldre els problemes que actualment són irresolubles, però que amaguen un enorme valor potencial", ha afegit.

El "full de ruta" d'IBM per arribar a una computació quàntica pràctica es basa en una aproximació holística a totes les parts avançades del sistema. IBM aportarà el seu profund coneixement i experiència en superconducció quàntica, en integració de sistemes complexos d'alt rendiment i en processos de nanofabricació escalables per fer avançar les capacitats mecàniques quàntiques. També, els enginyers de sistemes i programari, científics en computació i matemàtics d'IBM crearan els entorns i les eines de desenvolupament de programari.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.