IGenium'15, punt de trobada de l'enginyeria catalana

ALBERT LÓPEZ // L'energia, estratègia de creixement ha estat la temàtica de la quarta edició d'iGenium Enginyering Meeting Point, el punt de trobada de l'enginyeria desenvolupada a Catalunya. iGenium'15 ha comptat amb una introducció a càrrec de l'hble. sr. Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i amb la presentació de vuit projectes d'enginyeria vinculats amb l'energia.

Felip Puig ha destacat en la seva intervenció que “es necessitaran enginyers per apostar tant per la competitivitat del present com per apostar per la competitivitat del futur”. Precissament, vers el model de país que s'ha de construir pròximament Puig ha plantejat una “necessària reflexió sobre l'energia, com ens plantegem com a país el sector energètic i, així mateix, replatanjar-se la petjada energètica de les empreses”. De fet, “hi ha sectors industrials que són grans consumidors d'energia i, en aquest sentit, és un sector estratègic en el que cal revisar la contaminació de les ciutats relacionada amb la mobilitat urbana. Podríem ser un país més agosserat en la producció renovable d'energia, però tot això està en crisi”, ha asseguretat Puig.

Finalment, el conseller ha subratllat que “la visió dels enginyers ha d'aportar objectivitat i parametrització” a les futures decisions i projectes.

“Es necessitaran enginyers per apostar tant per la competitivitat del present com per apostar per la competitivitat del futur”

En el seu torn, Carles Martín, president de l'Institut d'Enginyers de Catalunya (INEC), ha afirmat que “necessitem enginyers, hi ha la previsió d'una ocupació de 825.000 de professionals de les TIC fins a l'any 2020. Necesistem que els enginyers estiguin al capdavant de les empreses atès que sempre tenen una manera de comportar-se diferent a la d'una altre empresa que no té aquest perfil de coneixement”. “Els enginyers són portadors de coneixement”, ha defensat Martín.

Tot seguit, la taula rodona Enginyeria intel·ligent ha exposat alguns dels projectes més destacats de les diferents associacions d'enginyers relacionats amb l'energia.

Autoconsum mitjançant sistemes de generació fotovoltaica en regadius ha estat el projecte presentat per Joan Latorre i Xavier Guixà, enginyer agrònom per la Universitat de Lleida i PDP per IESE Business School. Guixà ha proposat, davant l’augment del preu de l’energia elèctrica, reduir la despesa energètica de les estacions de bombament de regadius mitjançant l’autoconsum amb plantes de generació fotovoltaiques.

La segona proposta, Futur de l’emmagatzematge hidroelèctric d’energia per mix 100% renovable a Barcelona, es basa en la construcció de centrals hidroelèctriques reversibles a l’entorn de la ciutat comptal. Aquesta instal.lació permetria emmagatzemar energia i aconseguir el preu òptim en un futur mix de generació elèctrica 100% renovable. L'encarregat de l'exposició ha estat Josep Rebollo, enginyer de Camins, Canals i Ports.

El tercer projecte presentat per Iñigo Lizarralde, doctor enginyer de Forests i cofundador de föra forest technologies, ha introduit la temàtica de la biomassa sota el títol Aplicació de la tecnología LiDAR aerotransportada per al subministrament d’una planta de biomassa. L’adquisició i tractament de dades al món forestal viu un canvi profund gràcies a la tecnologia LiDAR. Aquesta innovació permet calcular recursos amb molta precisió i a preu molt baix en sectors com el subministrament per plantes de biomassa.

Per la seva part, David Fernàndez, enginyer superior de Mines amb especialitat en explosius, ha explicat el desmantellament i demolició de les instal·lacions indutrials de les centrals tèrmiques de Sant Adrià de Besòs i Badalona. Segons Fernàndez, han estat unes feines d'una gran complexitat tècnica. S'ha enderrocat amb maquinària i s'ha mantingut l'estructura més popular. L'enderrocament del seu interior ha estat un veritable treball artesanal.

La supercomputació és un dels àmbits indutrials d'actuació que més energia utilitza i, per tant, aplicar mesures d'eficiencia energètica és bàsic per augmentar l'estalvi energètic. Miguel Terol, enginyer de l'ICAI, ha explicat un dels principals actors en l'escenari HPC. Lenovo ha desenvolupat un projecte que contribueix a la investigació en l'optimizació del rendiment dels sistemes de supercomputació mantenint un consum energèic sostenible.

La ponència d'Agustí Moseguí, enginyer industrial, ha estat Alimentació elèctrica en alta tensió a vaixells de gran eslora als molls oriental, frontal i Dic Sec del Port de Barcelona. Moseguí ha exposat les característiques bàsiques d'una instal·lació fixa d’alimentació elèctrica i un sistema mòbil dins d’un contenidor, que doten d’una major flexibilitat als molls i milloren les condicions mediambientals del port. Com? Substituint el fueloil marítim per energia elèctrica convencional.

La següent exposició ha estat la de Julio García Espinosa , doctor enginyer naval i Oceànic i soci de Compass Ingenieria y Sistemas. García ha detallat el  disseny I verificació de diferents conceptes d'aerogeneradors marins i dispositius per a l'extracció d'energia undimotriu. El mar és un dels principals actors de les energies renovables encara per explorar. Compass ha inventat diversos sistemes innovadors per millorar l'eficiència dels sistemes de generació d'energia marítims.

El darrer projecte exposat a l'edició 2015 d'iGenium ha estat Monitorització energètica d’un esdeveniment. Gonzalo Salazar, enginyer de Telecomunicacions i director a Open Energy a gemweb, ha presentat com La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica va ser el camp de proves per demostrar com es pot visualitzar, gestionar i controlar l’energia d’una nstal·lació en temps real per aconseguir una millor gestió d’aquesta.

Després d'una pausa, la taula rodona Enginyeria útil ha servit per donar a conèixer els projectes més destacats realizats pels alumnes del darrer any de carrera de diferents enginyeries.

Finalment, iGenium'15 ha acabat l'edició d'enguany amb diferents exposicions al voltant de l'ocupació que és a l'abast dels enginyers en l'actualitat. Hi han participat Martí Casadesús, director de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, Jaume Gurt, CEO d'Infojobs i Vanessa Paulino, responsable d'atracció de talent i selecció d'Everis. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.