Impuls a la Vall de l’Hidrogen

Consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen, com a vector energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, augmentar la competitivitat empresarial i millorar el benestar de les persones, sobretot després de la COVID-19. Aquests són els objectius de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, un projecte que uneix més d’un centenar d’ empreses, organitzacions i administració per convertir el sud de Catalunya en el pol de generació d’hidrogen verd produït a partir d’energia renovable i aigua tant per la indústria com per a la mobilitat, ús residencial i combustible. Europa preveu que el 2050 el 25 % de l’energia passi a través de l’hidrogen net. Es calcula que aquesta indústria química i petroquímica consumirà unes 10 tonelades per hora d’hidrogen gris el 2022, però els objectius europeus requereixen fer el canvi cap a l’hidrogen verd.

En una presentació divendres passat al Palau Firal i de Congressos de Tarragona es va posar en escena la signatura d’un memoràndum d’entesa a càrrec dels agents principals de la iniciativa, representats pel conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, la vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Rubén Folgado, president de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), a més d’Antoni Brufau i Antoni Llardén, presidents de Repsol i Enagás, respectivament.

Durant l’acte, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha destacat que el projecte la Vall de l’Hidrogen és un exemple ‘’paradigmàtic dels projectes transformadors que necessita el país i una gran oportunitat per canviar el model de consum energètic’’. Per Aragonès, és una iniciativa ‘’extremadament il·lusionant’’ perquè suposa un primer pas per reduir les emissions de carboni. a seva

Repsol i Enagás són les dues empreses que s’han posicionat al capdavant de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Brufau vol que Repsol sigui un actor pincipal del procés de transformació de pol petroquímic de Tarragona propiciant que sigui ‘’un referent d’innovació industrial’’ per a tot Europa’’. Llardén assegura que els agents integrats al projecte de la Vall tenen un compromís amb la societat per afrontar el repte de la ‘’transició energètica amb innovació i tecnologia’’. Enagás aportarà la seva experiència per promoure projectes d’hidrogen renovable ‘’sostenibles a llarg termini, amb tecnologies innovadores, que impulsin una indústria competitiva’’.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.