La UPC, seu del simposi d'activitats educatives sobre l'espai de l'ESA

La primavera vinent, entre el 21 i el 23 d'abril, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) serà la seu d'una nova edició del Symposium on Space Educational Activities, un simposi que organitza l'Agència Espacial Europea per generar un fòrum d'estudiants, professors i professionals al voltant de temes relacionats amb l'espai.

El professor de l'ESEIAAT, Miquel Sureda, és un dels membres del comitè organitzador que, des de la designació de la UPC, ja treballa en donar-li forma a la cita. Per fer-ho, es basa en la premissa que ha de ser un simposi fet ''pels estudiants i per als estudiants'', i per això, aposta perquè siguin els joves qui portin la batuta de les presentacions en el que, per a molts, serà la seva primera experiència en tot aquest món.

En aquest sentit, des de l'ESEIATT de la UPC, hi participaran alumnes que ja actualment, formen part de grups de treball, independents a les diferents assignatures, que generen activitats vertebrades al voltant de, per exemple, competicions internacionals com són la Formula Student. Sureda explica que l'ESA té un programa molt potent i dedica molts esforços a la vessant educativa i per això, tira endavant aquest simposi.

Tot i que Sureda reconeix que la UPC organitza congressos més grans, admet que aquesta és una bona oportunitat per ''acostar-se a l'ESA i començar a generar sinergies''. Explica que, actualment, la Universidad Politécnica de Madrid s'emporta ''gran part del pastís'' de la relació amb l'ESA en el moment de buscar professors o estudiants. En canvi, veu que les escoles de Catalunya són ''molt més noves'' i els esta costant trobar ''aquest enllaç''. Per això, l'elecció de Barcelona pot ser un bona manera de generar ''un primer contacte'' perquè estudiants i professors puguin començar a col·laborar amb projectes de l'agència.

L'impacte de la COVID-19

L'SSEA preveu concentrar un màxim de 300 persones, però habitualment en mobilitza entre 100  i 150. A set mesos vista, els organitzadors treballen amb la idea que sigui totalment presencial. Tot i això, i tenint en compte la situació epidemiològica estan preparant formats més híbrids, perquè hi pugui haver gent a Barcelona i gent connectada arreu del món, i 100% virtual. Sureda diu que és com organitzar ''tres simposis en paral·lel''. El professor de l'ESEIAAT assumeix l'encàrrec amb ''optimisme'' i confia en poder realitzar la cita, sobretot de cara als estudiants: ''Per molts estudiants és el primer simposi''.

L’SSEA 2021 estarà organitzat per les tres escoles de la UPC dedicades a la formació i la recerca en l’àmbit espacial: l’Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i comptarà tambéamb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Institut de Ciències del Cosmos – Universitat de Barcelona (ICCUB).

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.