Indo i Eurecat fabriquen ulleres personalitzades amb impressió 3D

Qui porta ulleres no només busca una muntura que li agradi, sinó que aquesta, alhora, permeti subjectar els vidres adequats segons la graduació.. El pes, el confort i, sobretot, la comoditat visual per als qui porten ulleres, en especial progressives, són elements clau —més enllà de la moda— a l’hora de comprar-ne unes. De fet, són factors que moltes vegades acaben determinant quin model s'escull.

El projecte Optician2020 —amb finançament del 7è Programa marc de recerca de la Unió Europea—, en el qual han col·laborat Eurecat i la històrica companyia de lents Indo de Sant Cugat del Vallès, ha donat com a resultat un producte que podria ajudar a tenir presents el pes, el confort i la comoditat visual. El producte, que han dissenyat amb impressores 3D, estudia les característiques anatòmiques de cada cara i les preferències estètiques de cada client per crear unes ulleres còmodes.

El programa escaneja la forma de la cara, la mida dels ulls, el pont del nas, l’estructura òssia i fins i tot la forma de les ninetes per tenir les dimensions reals d’aquella persona. Després s’estudia com és el comportament visual del client, ja que hi ha persones que mouen molt els ulls i d’altres, en canvi, que mouen molt el cap. Tot això afecta el centre focal de la lent i, per tant, també s’ha de tenir en compte a l’hora de dissenyar la muntura i els vidres.

Un cop compilada tota la informació anatòmica en tres dimensions, l’usuari pot introduir les seves preferències estètiques (color de la muntura, model rodó, rectangular, quadrat…) i en només uns minuts podrà comprovar, de manera virtual, com quedaran les ulleres encaixades a la seva cara des de tots els angles, i en qualsevol color o material disponible (per ara, poliamida i titani, tot i que se’n podran incloure més). En aquest punt ja només cal imprimir les ulleres. La comanda s’envia a la fàbrica associada que hi hagi més a prop i que disposi d’una impressora 3D. Les lents poden estar disponibles a la botiga en pocs dies.

Optician2020 no és només un pas endavant per al sector òptic, sinó que també ho és per als models de producció a la indústria en general. Aquest projecte ha demostrat que la fabricació massiva de productes personalitzats amb impressores 3D no tan sols és viable, sinó que, alhora, és més ecològic que els mètodes de manufactura convencionals. La fabricació sota demanda permet controlar millor els estocs, la producció innecessària i, per tant, ajuda a reduir els nivells contaminants d’emissions de CO2 d’una manera més eficient que amb els processos tradicionals.

Entre les 500 persones que ja han provat aquest mètode, hi ha un grau alt de satisfacció pel que fa a confort i resultat estètic. I des d’Indo creuen que aviat es podria traslladar aquest mètode de fabricació al mercat, tot i que encara és una incògnita el preu amb què es podran comercialitzar aquestes ulleres a mida.

El projecte Optician2020 ha estat coordinat per Joan Guasch d’Eurecat i hi han participat Indo, per al desenvolupament del producte; Statslohphotonics, que és el fabricant de la maquinària per fer les lents; les empreses britàniques Melotte NV i 3TRPD, que tenen naus d’impressores 3D, i també laboratoris òptics i empreses informàtiques que han dissenyat el programari.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.