Intel·ligència artificial per a un millor tractament del càncer de pulmó

L'Hospital del Mar, en col·laboració amb Roche, ha iniciat el desenvolupament d'una eina pionera d'intel·ligència artificial per a millorar el diagnòstic i pronòstic dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita. Una eina fiable d’aquest tipus permetrà als equips mèdics determinar el millor tractament per a cada tipus de pacient amb un dels càncers de pulmó amb pitjor pronòstic. A més, en aquests moments no existeix cap eina similar per aquest tipus de tumor.

La intenció de l'equip de l'Hospital del Mar, format pels serveis d'Oncologia Mèdica i d'Anatomia Patològica, és dissenyar un algoritme que permeti, a partir d'imatges digitalitzades de les biòpsies analitzades dels pacients, i de les dades de supervivència, generar una eina d'intel·ligència artificial capaç de predir de forma altament efectiva el pronòstic del pacient i la possible resposta al tractament. També si el cas estudiat pot tenir una resposta positiva a llarg termini als medicaments contra la malaltia.

De moment, ja es disposa de dades de 350 pacients de l'Hospital del Mar, recollits durant els últims deu anys, que començaran a alimentar l'algoritme per a desenvolupar les seves potencialitats. Com explica Joan Gibert, bioinformàtic del Servei d'Anatomia Patològica i investigador del Grup de recerca en Teràpia Molecular del Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), els algoritmes d'IA identifiquen patrons a les imatges d'anatomia patològica que s'utilitzen per a poder donar una “predicció”. Aquests models “adquireixen coneixement” a base d'exemples i han demostrat ser “molt útils” a l'hora de detectar característiques que són difícils o impossibles de veure a simple vista.

Segons Núria Soler, directora de Healthcare Solutions de Roche España, el projecte permetrà avançar "cap a un major diagnòstic precoç” de la malaltia, ja que, fins ara, només el 20% d'aquests tumors es diagnostiquen en estadi inicial. Soler comenta que la forma d’oferir la “millor atenció” als pacients és a través de “la innovació i la recerca”.

Per a un tractament més adequat

La quimioteràpia és encara un component fonamental per a la teràpia del càncer de pulmó de cèl·lula petita, a pesar que el tractament de la patologia està canviant amb la incorporació de la immunoteràpia. És per aquest motiu, que entendre els patrons de resposta a aquesta teràpia serà crucial per a millorar la cura dels pacients.

Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora de l'IMIM, apunta els avantatges de disposar d'aquest tipus d'eines en un tipus de càncer amb poques alternatives terapèutiques. Permetrà determinar el “tractament més adequat” en funció de la imatge d'anatomia patològica, així com de les dades de supervivència. Actualment, afecta el 15% dels pacients amb càncer de pulmó i la supervivència mitjana al cap de cinc anys és molt baixa, de menys del 10%. També predirà el “benefici” del tractament amb quimioteràpia o de la seva combinació amb immunoteràpia, a partir de la interpretació d'aquestes dades per part de l'algoritme. I, per últim, preveurà si es tracta d'un pacient amb una “potencial resposta a llarg termini” al tractament.

En aquests moments, l'equip que desenvolupa aquesta eina també treballa per determinar la capacitat de la tècnica de la biòpsia líquida per a detectar marcadors pronòstics i predictius del benefici del tractament a partir de l'anàlisi de les mutacions específiques de cada tumor. La previsió és afegir la informació a l'algoritme per a potenciar la seva capacitat de diagnòstic. S'espera obtenir els primers resultats inicials en un any.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.