Investiguen la contaminació acústica dels oceans des de l'Antàrtida
El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha engegat una expedició científica a l'Antàrtida per desplegar sensors acústics permanents que serveixin per supervisar els efectes del canvi climàtic i de les activitats humanes sobre els ecosistemes polars. Segons l'investigador i director del LAB, Michel André, defensa que ''el soroll està augmentant'' a causa del creixement d'activitats humanes al mar, amb la navegació de més de 50.000 vaixells de càrrega diàriament i altres activitats que fan que el soroll i els seus efectes siguin més grans. André acaba de marxar a una expedició a l'Antàrtida per recollir les primeres mesures de l'estat acústic de l'oceà des d'aquest punt del planeta i assajar la instal·lació d'estacions permanents d'escolta que serveixin per monitorar els efectes del canvi climàtic en la biodiversitat antàrtica .
L'investigador reconeix que té ''el privilegi de contemplar la naturalesa en la seva expressió de puresa superlativa'' i en destaca que ''el silenci de la vida salvatge es propaga sense fi a l'oceà, protegit pel gel mil·lenari de l'Antàrtida''. Admet però, que aquest equilibri és ''molt fràgil'' i que cal prendre mesures per preservar-lo per a les generacions futures que ''estan a les nostres mans''.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2346","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"float: left;","typeof":"foaf:Image"}}]]
Per això, explica André, cal ser a la zona per saber l'estat de conservació d'aquest entorn abans que les activitats humanes l'envaeixin. Les dades que es comencen a recollir permetran saber l'estat ''quasi zero'' de la situació perquè l'investigador considera que s'està ''lluny de l'estat zero de contaminació'', i d'aquesta manera, diu André, es podrà saber ''l'estat vital d'aquests organismes'' quan arribi aquesta contaminació i es pugui optar per implementar mesures de conservació per als animals.
Per dur a terme la recerca, s'utilitza una tecnologia d'hidròfons (micròfons i sensors adaptats a l'aigua, capaços de gravar sons audibles, però també infra i ultrasons provinents de qualsevol font biològica o generada per activitats humanes, així com ordinadors amb tècniques d'intel·ligència artificial. Un cop l'expedició s'isntal·li a l'Antàrtida, les ades es recolliran, processaran i analitzarant al LAB, el laboratori vinculat a l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG). El LAB té sensors a gairebé tots els oceans i ara, l'Antàrtida ser un nou punt del mapa que es podrà estudiar, després que el 2018 s'instal·lés un observatori a l'Amazones, juntament amb altres investigadors de Brasil i Austràlia.