La competitivitat en el sector del ciment

Des dels seus inicis en la fabricació de ciment d’aluminat de calci, Ciments Molins SA, multinacional catalana fundada l’any 1928 per Joan Molins Parera i Joaquim Molins i Figueras, ha passat per diferents etapes. La seva activitat està centrada en la fabricació i comercialització de ciment pòrtland, el més conegut pel gran públic, i ciment d’aluminat de calci, per a aplicacions més específiques en la química de la construcció i en aplicacions refractàries.

"Des de l'any 2007 les vendes de ciment a Catalunta han anat baixant any rere any"

L’any 1943 va començar a fabricar ciment pòrtland amb un forn rotatori. Més tard, entre els anys 1965 i 1974, es van posar en funcionament tres forns de pòrtland i l’empresa va passar de tenir una capacitat productiva de 200 tones per dia a 4.800. A partir dels anys vuitanta va diversificar les seves activitats (formigó, morters, àrids i prefabricats) i també va arribar el procés d’internacionalització. Tot aquest procés ha permès al grup estar present, juntament amb altres accionistes, a països de quatre continents (l'Argentina, Uruguai, Mèxic, Bangladesh i Tunísia) i arribar a aglutinar unes quatre mil persones. Però des de l’any 2007 les vendes de ciment a Catalunya han anat baixant any rere any. El consum de ciment a Espanya va registrar una nova caiguda del 34% l’any 2012, el descens més acusat en un únic any des del 1936 i que situa el consum anual en nivells de la dècada dels seixanta, una dada que reflecteix la magnitud de la crisi d’aquest sector. Per aquest motiu, l’any passat vam exportar més del 50% de la nostra producció de clínquer pòrtland (matèria prima per a la fabricació de ciment) als mercats internacionals, principalment al Brasil i al centre d’Àfrica. 

Aquest fet ens obliga a competir no amb la resta de fabricants del país, sinó amb els principals exportadors internacionals, com Turquia i la Xina. En aquest context, hem fet esforços a tots els nivells per millorar la competitivitat, fent una política exhaustiva de reducció de costos per ajustar els marges i una millora de la qualitat per alinear-nos a les noves necessitats del mercat. Hem tingut la visió d’invertir en moments de crisi perquè en el moment que el mercat es normalitzi estiguem preparats per posicionar-nos el millor possible.

RENOVACIÓ TECNOLÒGICA
L’any 2010 vam engegar una nova línia de fabricació de clínquer pòrtland, amb una inversió de més de 100 milions d’euros, que representa una de les més eficients i modernes de caràcter internacional. L’any següent es va posar en marxa una instal·lació de valorització de fangs de depuradora i biomassa, i el 2012 una instal·lació de valorització de CDR industrials (combustibles derivats de residus, formats principalment per plàstics i papers). Aquestes dues instal·lacions han permès obtenir un triple benefici: un benefici mediambiental, per evitar disposar a abocador aquests residus; un benefici econòmic per a l’empresa, ja que podem ser més competitius internacionalment en els costos de combustible; i un benefici econòmic per al país, ja que reduïm la necessitat d’importació de coc de petroli i aprofitem un recurs que tenim disponible al país i que abans es llençava (i que és una de les millors maneres de sortir de la crisi: “Tancar el cercle de l’ús de recursos interns”).

Fins avui, hem aconseguit d’una manera estable nivells de substitució de combustibles alternatius del 35%.

Tot això amb unes instal·lacions que disposen dels millors sistemes de control i de reducció d’emissions de gasos i partícules.

En el procés de fabricació de ciment fos no hi ha empreses que tinguin el coneixement tècnic per instal·lar un forn de fabricació amb les últimes tecnologies. Per aquest motiu estem realitzant un esforç molt important d’inversió i de dedicació dels recursos humans tècnics de què disposem en R+D. Entre d’altres, estem automatitzant el sistema d’obertura dels forns (permet millorar en seguretat en la feina per als treballadors amb menys esforç físic i permet una millora en l’estabilitat del forn); preparem la instal·lació d’un nou cremador amb les millors tècniques disponibles i nous sistemes de regulació que permetin millorar l’eficiència del forn, i hem creat un equip de treball multidisciplinari per millorar el procés i el producte. Aquest equip combina de manera òptima gent amb molta experiència que aporta un gran coneixement de camp i gent més jove que aporta nous coneixements tècnics i noves idees. Així mateix, acabem d’encetar una nova línia en col·laboració amb una empresa de fabricació de forns d’altres sectors per investigar si l’aplicació de tecnologies d’altres processos de fabricació de productes diferents pot millorar el nostre procés. L’objectiu final és crear un nou disseny de forns.

EQUIP HUMÀ
Cada dia les empreses tenen tecnologies més semblants amb menys factors diferenciadors, però hi ha un aspecte que no es pot comprar: les persones, i sobretot l’ambient de col·laboració i el seu sincer compromís.

Som un sector de més de cent anys d’història, amb molta bibliografia tècnica sobre la fabricació del nostre producte i amb molta experiència al darrere. Cada dia la nostra línia fabrica quatre mil tones de clínquer i això es tradueix en una necessitat extrema de tenir-ho tot planificat i amb les conseqüències que qualsevol errada gairebé sempre és molt significativa econòmicament. Aquestes dues raons facilitaven que el sector es comportés lent de reaccions i amb dificultat per prendre decisions ràpides i arriscades.

Amb l’aparició dels combustibles alternatius, i en el cas dels forns d’aluminat de calci amb l’aparició de nous actors de tipus internacional, estem treballant per aconseguir un ambient creatiu, innovador, d’excel·lència i molt flexible, sense deixar de banda la responsabilitat de qualsevol de les accions que portem a terme. Per això treballem per no deixar que les pors limitin i paralitzin les accions que cal que realitzem per aconseguir els nostres objectius. Amb aquesta visió podrem aconseguir que tot l’equip humà doni el màxim possible i no només el que s’espera d’ells, que és el que passaria en un entorn de recerca de culpables i penalització de l’error. Estem treballant per sentir-nos tots responsables dels errors dels altres com si fossin nostres, treballant de manera compromesa per buscar una solució davant de qualsevol complicació.

El reconeixement de la implicació en la feina dels treballadors és molt important, i ho tenim en compte a l’hora de fer promocions internes i aquesta implicació es promou des de les formacions que realitzem. Si volem mantenir el talent que tenim –gent jove, preparada i formada amb una actitud immillorable–, hem de preparar les seves carreres professionals per tal que l'empresa creixi juntament amb ells com a professionals.

Som una empresa que no s’atura els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia. Per aquest motiu és molt important la gestió del coneixement tècnic i d’operació. Disposem d’una organització en què ningú no és indispensable per al seu funcionament, però tots som necessaris perquè continuï funcionant de la millor manera possible, i sobretot es pugui anar adaptant als canvis cada vegada més ràpids.

ENTORN
Pel futur de la indústria és imprescindible crear confiança amb l’entorn i per això hi estem treballant a tots els nivells. Pel que fa als treballadors, intentem transmetre amb accions que l’objectiu de l’empresa és el mateix que el dels treballadors, és a dir: perdurar en el temps donant eficientment el millor servei possible, afectant al mínim l’entorn i mantenint la seguretat en tot moment. Transmetem la importància de la feina de cadascú, afegint-li valor dia rere dia, de manera que tots ens sentim cent per cent responsables del que fem, com si ens pertanyés. En l’àmbit de clients i proveïdors, estem treballant per mantenir al màxim la qualitat en les dues direccions i buscant sempre estratègies de col·laboració. Pel que fa als veïns, mantenim una relació de transparència mitjançant comitès de sostenibilitat periòdics amb les entitats locals i les associacions de veïns, en què expliquem totes les millores que realitzem de tipus ambiental, els controls sobre les afectacions a l’entorn, i la gestió de les nostres operacions. Amb relació a l’Administració, actualment els canvis són molt ràpids: nous combustibles, noves tecnologies, nous mercats on exportar... Per això necessitem treballar i col·laborar amb l’Administració el més eficient, ràpid i flexible possible per no perdre posicionament internacional. Per crear confiança mantenim transparència total amb l’Administració, com per exemple en la comunicació directa de les emissions; és a dir, que en tot moment estan monitorant les nostres operacions.

FUTUR
El futur és incert. Alguns economistes van dir que durant l’any 2013 sortiríem de la crisi, uns altres marcaven com a data el 2014 o el 2015, però el que sabem del cert és que encara està baixant la venda de ciment, que en algun moment s’estabilitzarà i a partir d’aquí tornarà a créixer. Fins a quin valor? Sigui quin sigui, nosaltres ens estem preparant per quan arribi el moment formant un equip humà preparat tècnicament i anímicament, amb flexibilitat d’idees i oberts al canvi; disposant de les millors tecnologies disponibles; i mantenint una eficiència el més alta possible en els costos d’operació.

Ramon Garcia Albalat

Cap de producció de Ciments Molins Industrial, SA
Enginyer industrial, col·legiat núm. 13885


Foto: Arxiu

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.