La fira de Hannover i la indústria 4.0

El mot industry 4.0 ha estat omnipresent a la fira de Hannover d’enguany. Des de la seva presentació oficial en l’edició de 2013, la seva presència als estands de l’exposició no ha parat de créixer. Un espai habilitat en el pavelló 8 per a presentacions i debat va ser la seu del Forum Industrie 4.0, que va veure com el debat sobre la convergència de la iniciativa Plattform Industrie 4.0 (I40 Plattform) alemanya i la iniciativa Industrial Internet Consortium (IIC) nord-americana es va convertir en un dels temes centrals d’aquesta edició.

El fet que els EUA hagin estat el país convidat a la fira ha comportat la presència de 500 empreses nord-americanes, ha fet possible la imatge de la cancellera Angela Merkel i del president Barack Obama inaugurant la fira i ha estat molt oportú de cara a impulsar la col·laboració entre les organitzacions que donen suport a les respectives iniciatives: la I40 Plattform i l’IIC.

La I40 Plattform, impulsada des de l’Administració pública, aglutina associacions d’enginyers com la VDI i la VDE i associacions d’empreses com la ZVEI o la VDMA, les quals tenen certa correspondència, salvant les distàncies, amb les associacions d’Enginyers Industrials, Enginyers Informàtics i les associacions d’empreses d’aparells elèctrics com AMEC i de màquina eina com l’AFM. Es tracta d’una plataforma nascuda a Alemanya amb vocació d’obrir-se internacionalment.

D’altra banda, l’IIC, impulsat per empreses nord-americanes de TIC com IBM, Intel, Cisco o Microsoft, a les quals s’han afegit empreses com SAP, Siemens o Schneider Electric, és un consorci internacional, obert des del principi a qualsevol empresa, entitat acadèmica o institució governamental.

Pels economistes americans com Jeremy Rifkin es tracta de la tercera revolució i pels enginyers alemanys i europeus es tracta de la quarta, i hi ha consens en el fet que es basa en el maridatge dels móns físic i computacional, que dóna lloc als denominats sistemes ciberfísics, dels quals un dels màxims exponents són els sistemes robòtics.

Peter Troxler, investigador de la Universitat de Rotterdam, afirma que les revolucions industrials, a diferència de les revolucions polítiques, reaprofiten tot el que poden de les revolucions anteriors. Potser per això una de les preguntes recurrents és si es tracta d’una revolució o d’una evolució. Curiosament, una de les empreses de referència en el procés de formalització de la indústria 4.0, com és Bosch, parla de les quatre etapes de la revolució industrial en lloc de les quatre revolucions.

En la planta més avançada del grup Bosch Rexroth, ubicada a Hamburg, ja són realitat les primeres línies de producció I4.0 per a productes del sector de l’automoció: en l’estand del mateix grup a la fira, amb el nom Smart Electronic Factory, hi havia un recull de les últimes idees aplicades.

Una altra pregunta recurrent és si el terme industry 4.0 és més gran que el seu contingut o a l’inrevés. Hi ha consens en dues idees: que el màrqueting ha anat per davant de la realitat i que en pocs anys la situació s’invertirà. La ZVEI estima que la indústria 4.0 estarà a punt en menys de cinc anys, i per això, les dues plataformes ja tenen en marxa la formalització dels seus respectius entorns de treball. La I40 Plattform està desenvolupant l’arquitectura RAMI 4.0, basada en la noció de technical assets (actius intel·ligents) i que dóna lloc a la norma DIN 91345, molt orientada a sistemes industrials en els quals es formalitza la noció dels I4.0 components, els quals, mitjançant la denominada AAS (advanced administrative shell), han de fer realitat un ecosistema industrial de sistemes ciberfísics.  D’altra banda, l’IIC, basant-se en la noció de banc de proves (implementacions de referència amb finalitat tractora), està desenvolupant l’arquitectura IIRA, basada en la norma ISO 42010, formalitzada en UML, que és un llenguatge provinent del món de l’enginyeria del software. La I40 Plattform ja ha anunciat que també farà servir UML per formalitzar els aspectes computacionals de l’arquitectura RAMI 4.0. Ja estan disponibles les primeres versions preliminars d’ambdues arquitectures, que tenen en comú l’ús de l’OPC com a estàndard de comunicacions en sistemes de supervisió i control industrials.

L’Associació/Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya s’està preparant per afrontar aquesta realitat denominada quarta revolució industrial en sentit ampli amb la constitució de la Comissió Indústria 4.0, que aglutina l’activitat dels grups de treball de Robòtica, Embedded Systems & IoT, Software d’Integració, Impressió 3D i Logística Avançada i que serà presentada el 10 de juny en el Fòrum Indústria 4.0, un esdeveniment en què les ponències i taules rodones es basaran en les experiències de diverses iniciatives realitzades: per exemple, la missió de coneixement invers a la fira de Hannover organitzada pels EIC i altres missions tecnològiques per a la indústria 4.0, com les organitzades per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya) o associacions d’empreses com AMEC.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.