La impressió 3D resol la manca de material de protecció individual

És difícil de calcular amb exactitud quantes impressores 3D es van activar quan la pandèmia del covid-19 va posar de manifest la manca d'equips de protecció individual (EPI) per a sanitaris, personal de residències i altres treballadors amb risc de contagi. El director de la Fundació CIM-UPC però, l'enginyer Felip Fenollosa, creu que com a mínim es van posar en marxa a Catalunya 500 aparells per respondre a la demanda social del moment. ''La reacció que hi ha hagut ara, hagués estat impensable fa cinc anys'', diu Fenollosa. Considera que la situació hagués estat molt més ''dramàtica'' i que s'haguessin donat més contagis si l'entorn ''maker'' no hagués posat el seu granet de sorra''.

Ho explica a Fulls d'Enginyeria després de setmanes de coordinar la 3Dcovid19.tech al costat del laboratori 3D de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, per tal de gestionar els diferents nodes de producció que van sorgir quan es va conèixer la manca, des de centres tecnològics, laboratoris o fins i tot usuaris particulars que oferien la seva maquinària per fabricar des de cases el material necessari.

El ventall d'objectes ha estat variat. S'han imprès mascaretes i viseres protectores, salvaorelles per evitar que les gomes toquin les orelles durant tota l'estona que es porta la mascareta, obridors de portes que eviten que es toquin amb la mà i fins i tot algunes peces dels respiradors en terminis de temps curts i responent a necessitats concretes. I és que la impressió 3D aporta la immediatesa que requeria el moment, permet fer realitat dissenys complicats que amb un altre tipus de producció serien impossibles i obre la porta a personalitzar cada remesa.

Per Fenollosa, per aquest motiu ha estat necessària una organització que coordinés tots els elements i lliurés al lloc idoni tota la producció i evitar que la situació ''desbordés'' i poder aprofitar la ''potencialitat'' de tots els actius. Compara la situació els bombers lluitant contra un gran incendi que veuen que, de cop, ''els arriben 10.000 efectius amb una galleda d'aigua''.

''Herois amb impressora 3D''

Fenollosa creu que amb aquesta crisi, la impressió 3D ha assolit la seva ''majoria d'edat'' perquè en l'àmbit social s'ha posat de manifest la seva utilitat més enllà de les coses personalitzades que també permet dur a terme. ''Es poden fer coses consistents'', diu Fenollosa, que lamenta que fins ara no s'arribava a percebre. El director de CIM-UPC considera que ara cal que aquests ''herois'' que han agafat una impressora 3D per fer viseres siguin tot un ''referent'', com passa actualment amb el futbol i els seus jugadors, i es deixi de percebre els tecnòlegs com a ''repel·lents'' i s'incentivin les vocacions científiques entre els més petits.

Assignatures pendents

Per Fenollosa, el teixit industrial català ha d'aprendre d'aquesta situació i incorporar totes aquestes tecnologies als seus processos i que aprofitin, per exemple, els avantatges que comporta: es poden reduir el temps de producció de tres setmanes a tres hores, permet eliminar els estocs i treballar amb més immediatesa, o personalitzar. La fortalesa del sector, diu Fenollosa, es demostra amb que, per  exemple, dels cinc o sis respiradors que s'han homologat a l'Estat, quatre són de Catalunya, cal que aquesta reacció ''no es quedi com una flor estranya de primavera''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.