La indústria 4.0 es retroba en la sisena del Fòrum

Amb la pandèmia de COVID-19, les empreses han fet un esforç de digitalització i han accelerat molts processos que, sense aquesta situació, haguessin trigat més anys a implementar. El teixit industrial ha de fer un “pas endavant” en aquesta línia, la indústria 4.0, per poder “guanyar competitivitat” i tirar endavant. Així ho  Xavier Conesa, vicepresident de la Comissió Indústria 4.0 que agrupa membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, d'Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’AIQS i que aquest divendres ha organitzat la sisena edició del Fòrum Indústria 4.0, una trobada de professionals i empreses del sector per posar en comú el moment actual i compartir projectes i ambicions, després que el 2020, la cinquena edició del Fòrum hagués d’adoptar un format virtual.

En declaracions a Fulls d’Enginyeria, el membre de la comissió, Xavier Pi, reconeix que  Catalunya té casos que “conviden a l’optimisme” amb grans assoliments però que contrasten amb grans empreses que “s’haurien de posar les piles”. Pi veu que en els darrers deu anys “han canviat moltes coses i n’estan canviant d’altres mentre que algunes canvien a poc a poc”. Augura però, que els propers anys, es veuran de manera “evident” transformacions que fins ara no s’havien vist. L’objectiu d’aquesta transforació és ser competititu i per això, amb el lema ‘Ara toca ser competitiu’, nou professionals van exposar les seves pràctiques empresarials en solucions concretes d’indústria 4.0 com pot ser el bessó digital, el núvol, la intel·ligència artificial o la ciberseguretat.

Video

10 anys del terme ‘indústria 4.0’

Al costat de Carles Soler, també membre de la comissió, Pi ha repassat els deu anys del terme ‘indústria 4.0’, i han insistit en que cal no posar el “focus” en la tecnologia, sinó en l’orientació del negoci. “ La tecnologia no és una finalitat en ella mateixa”, manifesta Soler, que també creu que, en la indústria actual, cal que les empreses introdueixin, gràcies a aquesta tecnologia, la flexibilitat que els permetrà ser més competitives. L’enginyer reconeix que fer coses noves és “un risc” però ha animat a no tenir por i “sortir de la zona de confort”. Per Pi, si en un primer moment la irrupció de la informàtica va requerir la informatització de tot allò que no era informàtica, ara, la indústria 4.0 posa a disposició de les empreses eines “intuïtives” que les poden ajudar a guanyar competitivitat.

“És un canvi de model de negoci”

Pel degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, que les empreses adoptin solucions de la indústria 4.0 no és un tema “de conveniència” sinó de “necessitat” i considera que no aporta tant un canvi de processos com “un canvi de model de negoci”. “Qui no entri a aquest món”, ha dit Canós, “d’aquí uns anys ho passarà malament”, ha conclòs Canós, que alerta d ela possibilitat de “desaparèixer” si no s’adopten noves tecnologies en el teixit industrial per la pèrdua de competitivitat davant dels que sí que s’hi adaptin.

En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Canós ha reconegut que la COVID-19 ha estat una “acceleració” en la digitalització de les empreses, però que ha afectat, sobretot i de moment, en la relació amb els clients. En canvi, creu que hi ha “molta feina per fer” per millorar el grau d’implantació d’aquestes noves tecnologies  i per això creu que trobades com la del Fòrum Indústria 4.0 aporten “llum de coneixement” al sector.

“Volem seguir sent un país industrial”

El Fòrum Indústria 4.0 ha comptat amb la presència del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos. Castellanos ha situat el Pla Nacional per a la Indústria, del qual s’està treballant la segona edició, com el full de ruta perquè l país pugui continuar senti industrial . “Volem seguir sent un país industrial”, ha manifestat el secretari, i n’ha defensat els efectes cap a una economia més resilient, més innovadora i que fonamenta la generació de valor afegit. Per això, ha defensat que part dels reptes del pacte serà fer feina “més ràpid” també en l’àmbit de la digitalització de les empreses.

Premi Indústria 4.0 per a Splendid Foods

El Fòrum també ha premiat quatre iniciatives d’empreses catalanes que han apostat per la transformació digital ene els seus processos. El guardó ha estat per Splendid Foods i el EMBOT-ITs, que incorpora intel·ligència artificial i big data a la curació dels embotits, Els tres accèssits del Premi Indústria 4.0 han anat a parar a Wideum Solutions, per haver desenvolupat Twin Eye, una assistència remota per a la reparació i manteniment d’equips industrials, Industrias Puigjaner, per un sistema automàtic de detecció de qualitat i desviacions de procés en màquines de deformació incremental de metall per rotació, i IUL, per l’IPeak, un lector de tests ràpids fabricat amb impressió 3D i plenament personalitzable.

 

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.