La MIT Technology Review presenta les 10 tecnologies emergents del 2017
La revista MIT Technology Review acaba de publicar la llista amb les tecnologies més recents que, en un futur no gaire llunyà, causaran un seriós impacte en l'economia i la política dels éssers humans. El llistat ofereix un cop d'ull al futur de les tecnologies amb major potencial per canviar el món. Salut, medi ambient, transport, negocis i la societat en general són alguns dels sectors que podrien veure's transformats pel decàleg que presenta la publicació. Algunes d'aquestes tecnologies ja existeixen a dia d'avui, com és el cas d'un sistema de detecció facial a la Xina que autoritza pagaments, proporciona accés a instal·lacions i rastreja criminals.
1. Implants contra la paràlisi
El neurocientífic francès Grégorie Courtine, de l'Escola Politècnica Federal de Lausana de Suïssa, va realitzar un experiment en el qual va tallar una porció de la medul·la espinal d'un macaco, la qual cosa va paralitzar la pota inferior dreta de l'animal. El propòsit d'aquest experiment era fer que el mico tornés a caminar amb normalitat. Els científics van implantar un dispositiu sota el crani del mico i un conjunt d'elèctrodes al voltant de la seva medul·la espinal, per sota de la lesió. Tots dos dispositius electrònics estaven connectats de forma sense fil.
L'experiment va ser un èxit. El dispositiu col·locat sota el crani del macaco va ser capaç de llegir la seva intenció de moure la pota inferior dreta i va transmetre una ordre fins al conjunt d'elèctrodes que van fer que la seva columna vertebral reaccionés i que fos capaç de caminar novament. D'acord amb la MIT Review, amb això els investigadors estan aconseguint un gran avanç en la reversió de la paràlisi de manera definitiva.
2. Camions sense conductor
Segons la prestigiosa MIT Review, el 2016 va ser l'any definitiu per a les actuacions sense conductor, però assegura que el 2017 hi haurà més notícies sobre camions autònoms.
Per exemple, l’empresa Otto ja està fent proves amb camions autònoms i sembla que aquestes van per bon camí: “Aquest sistema sovint condueix millor que jo”, explica Greg Murphy, que ha estat camioner professional durant 40 anys i que ara treballa com a respatller de seguretat durant les proves de l’empresa.
3. Dispositius de reconeixement facial
Si bé la MIT Review apunta que el reconeixement facial porta bastants anys en desenvolupament i que fins i tot ja s'utilitza per a moltes activitats quotidianes, assenyala que fins aquest 2017 el reconeixement facial no ha estat prou confiable per utilitzar-se en el sector financer o en la seguretat.
Una de les empreses que més ha avançat en aquest terreny és Face++, situada a la capital de la Xina, Beijing i la seva tecnologia és capaç de detectar i donar seguiment a més de 83 punts del rostre d'una persona per identificar-la.
4. Computadores quàntiques funcionals
Des del seu naixement fins als últims anys, la computació havia basat el seu desenvolupament en el sistema de numeració binari. Però la MIT Review destaca que des de fa ja diversos anys s'han desenvolupat computadores denominades quàntiques, és a dir, que funcionen a través de partícules menors als àtoms que a més tenen la capacitat de ser un 1 i un 0 al mateix temps.
QuTech, un institut de recerca holandès, “ha donat grans passos per finalment portar aquestes computadores a bon terme. En pocs anys podrien reescriure el xifrat i la ciència dels materials, la recerca farmacèutica i la intel·ligència artificial”, apunta la prestigiosa publicació.
5. Càmeres 360°
La MIT Review també subratlla que actualment tothom pot comprar una càmera de 360 graus per menys de 500 dòlars, gravar un vídeo en pocs minuts i pujar-lo a Facebook o a YouTube. Les imatges són cada vegada més realistes i, per tant, causen un efecte de major empatia en les persones que les veuen.
6. Cel·les solars més eficients
Dècades després que van sortir a la llum per vegada primera, les cel·les solars construïdes amb blocs de silici segueixen sent costoses i ineficients. Les lleis de la física impedeixen que aquest tipus de tecnologia pugui absorbir més d'una petita part de la llum solar que reben per després convertir-la en energia. En aquest sentit, un grup d'investigadors de l'Institut Tecnològic de Massachusetts van crear un nou model de cel·les solars que aprofita els avanços en la ciència dels materials per poder absorbir més llum, recull la MIT Review.
Aquestes cel·les solars funcionen en convertir la llum solar en calor i després convertir-la de nou en llum. És el primer sistema que absorbeix més energia que una cèl·lula fotovoltaica normal, el que demostra que aquesta tecnologia pot ser molt més eficient que el seu predecessor.
7.- Teràpia gènica 2.0.
La MIT Review també apunta que els científics han resolt els problemes que fins ara estaven posant obstacles a la cura de malalties hereditàries. En els propers mesos es veurà si el mateix enfocament serà capaç d'abordar el càncer i les malalties cardiovasculars.
8.- L'atles cel·lular.
El proper gran projecte de la biologia explorarà de què estem fets realment. Per a això crearà un catàleg amb els 37,2 bilions de cèl·lules del cos humà. S’estima la seva disponibilitat en menys de cinc anys.
9.- Aprenentatge reforçat.
Si hi ha una tecnologia que pot aconseguir que els ordinadors actuïn com a humans és aquesta, ja que els permet aprendre per si sols al crear sistemes que aprenen automàticament. Aprendre en aquest context vol dir identificar patrons complexos en milions de dades. El futur d'àrees com la conducció autònoma depèn, en bona mesura, d’aquesta tecnologia.
10. Botnets de les Coses
Un dels temes del 2017 serà la ciberseguretat. La MIT Review recorda que a l'octubre del 2016 una xarxa de bots composta de 100.000 dispositius va derrocar parcialment a un proveïdor d'infraestructura d'Internet que va provocar una llarga llista de llocs web, com Twitter i Netflix, desapareguessin temporalment d'Internet.