"La realitat augmentada està destinada a ser la manera d’interactuar amb els objectes de la Internet of Things"

L’empresa catalana Pangea Reality desenvolupa aplicacions de realitat augmentada per a diferents sectors econòmics. Entrevistem Roger Pastor, cofundador de Pangea Reality i sotspresident de Catalunya Apps, l'Associació d’Empresaris i Professionals de les Apps de Catalunya (www.catalunyapps.cat)

Explica’m breument què és la realitat augmentada mòbil

La realitat augmentada mòbil és una tecnologia revolucionària que ha trobat grans aplicacions en el format smartphone i tablet, principalment per la facilitat d’ús d’aquests dispositius i l’espectacularitat que desplega. La definició més bàsica és que ens permet veure el món real amb informació afegida. A través de la càmera del mòbil o de la tauleta podem veure objectes digitals totalment integrats a la realitat, amb tota la potència que això suposa de cara a eines de venda, educatives, culturals o d’entreteniment.

Tots els smartphones i tablets estan preparats per treballar amb la realitat augmentada?

Com tota aplicació 3D, la realitat augmentada funciona amb un motor 3D que requereix una certa potència. Tot i així, els dispositius han evolucionat tan ràpid que ja funciona en el 90% dels dispositius disponibles.

A més dels dispositius mòbils com smartphones i tablets, hi trobem les Google Glass. Malgrat tot, sembla que han estat un fracàs. Quins altres dispositius poden ser usats per beneficiar-se de les possibilitats que ofereix la realitat augmentada?

Les Google Glass es van vendre com l’última innovació en realitat augmentada tot i que no era 100% veritat. El seu plantejament era posar informació afegida dins del camp de visió de l’usuari, però no exactament superposada a la realitat, sinó en una pantalleta a dalt a la dreta.

L’any que ve, juntament amb l’aparició de les ulleres de realitat virtual per al gran públic, també apareixeran propostes interessants pel que fa a la realitat augmentada. Les HoloLens de Microsoft són les més prometedores, tot i que s’haurà d’estar atents a la reorientació de les Google Glass i als moviments d’Apple, com sempre.

Quines aplicacions concretes en el sector de l’enginyeria industrial té aquesta tecnologia?

Entre els usos interessants i pràctics per a l’enginyeria, hi ha el fet de posar prototips en mans de clients com si fossin reals. El client pot veure el seu funcionament en temps i dimensions reals al lloc on toca. De la mateixa manera, es pot propagar qualsevol producte en una xarxa comercial arreu del món sense enviaments costosos.

Quins són els beneficis concrets que pot obtenir una fàbrica o una indústria d’aplicar aquesta tecnologia?

Una de les vessants on la realitat augmentada té els beneficis més immediats és en el departament comercial. L’equip comercial pot mostrar amb la dimensió real qualsevol producte en una superfície real fins i tot abans d’haver-se fabricat. Això estalvia la càrrega de moltes mostres o la distribució de prototips arreu del món. A més a més, la mateixa eina es pot vincular al CRM per mantenir l’equip actualitzat en tot moment.

Quina vinculació té aquesta tecnologia amb la IoT?

Tot i que ara semblen tecnologies desconnectades, la realitat augmentada està destinada a ser la manera d’interactuar amb els objectes de la Internet of Things. No tots els aparells amb els quals podrem interactuar tindran una pantalla; això fa que, en una primera fase, utilitzem l’smartphone, però en un futur seran sistemes de realitat augmentada com les ulleres esmentades.

Ens pots detallar algun cas d’èxit que heu desenvolupat en el sector de la indústria o de l’enginyeria?

Treballem regularment amb moltes empreses de producte de decoració i mobiliari, on el fet de poder previsualitzar la mida del producte i els seus acabats en l’espai real abans de fer la compra és molt important. Alguns casos rellevants i disponibles a l’App Store o Google Play són ARVent de Soler&Palau, Estiluz, Duscholux o Clever de Standard Hidráulica, amb els quals pots accedir al seu catàleg de productes, veure’ls en realitat augmentada i reproduir animacions de muntatge sobre el mateix espai on muntaràs el real.

Cap on creus que anirà en un futur la R+D+i en el segment de la realitat augmentada mòbil?

La realitat augmentada s’anirà integrant cada cop més en el nostre dia a dia, i el que ara fem amb un mòbil o una tauleta ho podrem fer amb dispositius integrats al nostre camp de visió. Parlo d’ulleres i, per què no?, lents de contacte.

Les apps amb RA es convertiran en tan imprescindibles com ho és tenir un smartphone avui en dia. Ens indicaran per on anar, el perfil social de la gent amb qui ens creuem i ens permetran comprar qualsevol cosa online, sabent exactament que el que veiem és el que comprem.

També és previsible que les aplicacions de RA vagin confluint cada vegada més amb les de realitat virtual, i que de manera natural utilitzem les dues tecnologies, en el nostre dia a dia. Sona a ciència-ficció? També sonava a ciència-ficció el 90% de les coses que fem amb un smartphone fa només deu anys!

TEXT: ALBERT LÓPEZ // FOTOGRAFIA: IMATGE D'ARXIU

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.