La reconversió de la Fàbrica Nova de Manresa
S’anuncia la construcció d’un pol de concentració tecnològica a la Fàbrica Nova de Manresa. El projecte preveu impulsar un itinerari formatiu tecnològic complet que desenvolupi activitat de recerca i transferència de tecnologia i que contribueixi a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i l'entorn de la Catalunya Central.
El projecte es vertebra en els següents eixos:
- Coneixement, formació, recerca i innovació: El nou espai serà un nucli de coneixement on s'impulsarà un itinerari formatiu i professional tecnològic complet: ensenyament secundari postobligatori, graus universitaris, màsters i doctorats, reciclatge i formació contínua, i aprenentatge al llarg de la vida. També s'hi preveu concentrar una activitat intensiva de recerca, desenvolupament i innovació pública i privada, amb espais, equipaments i serveis per afavorir la transferència de coneixement i la innovació.
- Empresa: S'hi preveu la presència d'empreses innovadores, espais de demostració, simulació i experimentació. Les activitats formatives en tots els nivells fomentaran l'esperit emprenedor. També hi haurà espais per donar suport a l'emprenedoria de base tecnològica, així com equipaments dirigits a la prestació de serveis tecnològics avançats per al sector productiu.
- Ciutat i territori: Un dels objectius del projecte és recuperar aquest recinte fabril preservant el conjunt patrimonial, ja que està declarat Bé Cultural d'Interès Local, i transformar-lo en un nou espai de referència i punt de trobada de Manresa, donant un nou punt de centralitat a la ciutat. El disseny es basa en un model sostenible, on es prioritzarà la conservació, la rehabilitació i la recuperació del gran edifici existent.
L’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lideren el projecte basat en el coneixement, la tecnologia i la empresa en l’antic complex fabril. L’espai podria concentrar entorn de 3.000 persones i, en una primera fase, tindria un cost estimat de 41 milions d'euros, xifra que inclou l'adquisició de sòl i edificis (12,3 milions d'euros), ja aprovat per part de l'Ajuntament; la rehabilitació de la nau de la Fàbrica Nova i la construcció d'obra nova.
A més de l'Ajuntament de Manresa i la UPC, a través de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) la iniciativa compta també amb la participació del Centre de Formació Pràctica, i aliances amb la Cambra de Comerç de Manresa, les patronals PIMEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i associacions d'empresaris del territori.
Els trets diferencials
Els espais del futur pol de coneixement de la Fàbrica Nova tindran com a trets diferencials la integració d'activitats en la zona, la màxima eficiència en la gestió, una arquitectura feminista, desenvolupaments a l'avantguarda digital, una concepció general basada en l'eficiència energètica i la sostenibilitat, així com en la permeabilitat i la connexió amb l'entorn.
Una de les característiques essencials del projecte és el seu caràcter marcadament feminista. Les dones adquireixen centralitat en el projecte, tant en el disseny dels espais, com en la governança o en la direcció, la conceptualització i el disseny de les activitats. A més, s’espera una intensa activitat de captació de noves vocacions femenines per als estudis STEAM.
Pel que fa a la ciutat, es preveu que el projecte tingui un impacte positiu en la reforma i la rehabilitació d'habitatges dels barris de l'entorn i especialment del Centre Històric. També tindrà un paper important la creació d'un nou gran parc central, que servirà com un pulmó verd. A més, la implantació d'aquest espai sòciouniversitari de gran abast conformarà un motor de dinamització econòmica de la Catalunya Central, que vol esdevenir un node de projecció internacional.
L'economia circular i el desenvolupament d'un model de mobilitat sostenible per a la zona són altres elements sobre els quals posa l'accent el projecte, que preveu una gestió eficient dels residus i del consum energètic d'edificis i instal·lacions.
El projecte es desenvoluparà en diverses fases, la primera de les quals comença ara amb la consolidació del projecte i la cerca de finançament tant públic com privat en el qual ja estan immersos tant la UPC com l'Ajuntament de Manresa i els agents empresarials implicats. Aquesta fase podria entrar en funcionament el 2026, coincidint amb el termini de justificació dels fons Next Generation. L'horitzó final de funcionament és el 2030.