La robòtica ja té la seva nit

L'espectacular Recinte Modernista de Sant Pau va acollir el 8 d'octubre passat la primera edició de la Nit de la Robòtica, organitzada pels EIC. En l’esdeveniment, que ha posat de manifest la creixent importància de la robòtica en la societat i la indústria, s'han atorgat quatre premis, en reconeixement a l’aportació en robòtica industrial, acadèmica, de serveis i el projecte de l’any.

La primera edició de la Nit de la Robòtica es va iniciar amb una breu benvinguda a càrrec de Pere Homs, director general dels EIC. Homs va voler destacar la importància d'aquesta trobada, atès que, com va reconèixer, és un sector que tendeix a relacionar-se poc, i quan ho fa, "és en un entorn legítim de competència". Aquesta mancança, va afirmar Homs, ha fet que "després de quaranta anys no hàgim pogut consolidar el nostre sector", malgrat ser petit, transversal i d'un gran impacte econòmic. Així mateix, Pere Homs va afirmar que "els professionals que hi ha al darrere de la tecnologia robòtica passem bastant desapercebuts" als ulls de la societat. Cal, doncs, captar talent i recursos per "aprofitar les moltes oportunitats que avui se'ns presenten".    

Tot seguit, Homs va donar pas a Elisa Martín, directora d'Innovació i Tecnologia d’IBM a Espanya, que va pronunciar la conferència Computació cognitiva i robòtica. Martín va explicar el projecte del robot Watson que està desenvolupant IBM, el centre del qual és la intel·ligència artificial. "El punt tecnològic diferenciador assolit amb Watson és que IBM ha posat en marxa la industrialització de la concatenació de l'algorísmia mitjançant la comunicació d'informació semàntica". És el concepte anomenat pipeline. Una segona fita tecnològica assolida per Watson és que "té una arquitectura massivament paral·lela molt semblant a la de la supercomputació, però sense la necessitat de la mateixa potència". IBM ja està pensant en la segona generació de Watson, l'anomenada embodied cognition, que "representa l'extensió de les tecnologies de la informació al món físic, incorporant la cognició en la frontera de l'IoT".

Després d'un amè sopar, Carles Soler, del Grup de Treball de Robòtica dels EIC, va destacar que 2014 va ser un bon any, atès que "es van vendre 200.000 robots en el sector dels robots industrials, un 30% més que l'any anterior. A més, va ser l'any de la consolidació de la robòtica col·laborativa". Avui dia, la Xina ja és el primer mercat mundial de robots, amb "un volum de vendes de 57.000 robots, un 54% més que el 2013". Un altre indicador de la bona salut del sector és que grans companyies com ABB i Teradyne han dut a terme diverses adquisicions d'empreses i han creat nous models, igual que Kuka.

La Nit de la Robòtica 2015 va concloure amb l'acte de lliurament dels premis, que va comptar amb la presència de l'Honorable Senyor Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

El Premi Robòtica Industrial va recaure en José Ramón García-Montón, enginyer industrial i pioner de la robòtica a Espanya en el sector de l'automoció.

Josep Amat, catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, doctor enginyer industrial, professor emèrit de la UPC i membre del Grup de Treball de Robòtica dels EIC, va ser el guanyador del premi en la categoria Acadèmica.

Pel que fa al premi Robòtica de Serveis, el guardonat va ser Jordi Santacana, especialitzat en robots aeris i fundador de l'empresa CatWap.

El darrer guardó lliurat, el de Projecte de l'Any, va ser per a l'empresa SEAT, un reconeixement que destaca el paper tractor de la companyia en la robòtica a Espanya. De fet, el jurat del guardó va remarcar que SEAT va instal·lar el primer robot industrial l'any 1974 i també les actuals línies de producció de darrera generació de la companyia. Joan Carles Casas, gerent de SEAT, va recollir el premi i va aprofitar l'oportunitat per demanar confiança en la marca i en el Grup Volkswagen arran de la difícil situació que està vivint.

Cal destacar el suport que han donat a la primera edició de la Nit de la Robòtica empreses que són referents en el sector, com ABB, Kuka Robotics, Fanuc, Stäubli, Promaut i Nelmia Robotics Insight.

ALBERT LÓPEZ // FOTOS: ROBERT RAMOS

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.