La UPC dissenya el procés de desescalada

La Universitat Politècnica de Catalunya comença a aplicar el Pla de desconfinament i reactivació progressiva de l'activitat, aprovat  pel Consell de Govern de dijous passat. El full de ruta que planteja la universitat, definit a partir de diàleg i negociació tant en el marc del comitè de seguretat i salut de la universitat  com amb els representants dels treballadors, consta de quatre fases i s'adaptarà a l'evolució de la pandèmia i al es instruccions de les autoritats competents. L'objectiu final és poder continuar proporcionant el servei públic de la isntitució i alhora garantir la seguretat i la salut de les persones en un marc de responsabilitat col·lectiva.

Per aquest motiu, la desescalada que planteja el pla és descentralitzada. Així, per exemple, a partir de la fase 2 es preveu que els centres docents prioritzin les actuacions a realitzar en funció de les necessitats de cada escola i cada unitat acadèmica, que poden ser diferents.  També situa el teletreball com a modalitat ''preferent'' de treball mentre duri l'actual situació de crisi sanitària. Es fa especial èmfasi en fer possible la conciliació en el retorn al treball presencial i l'atenció a les persones en risc com a conseqüència de l'epidèmia pel covid-19. La universitat ha fet un esforç per dotar ''en temps rècord'' de les eines per fer possible el treball a distància a tothom i per tant, la presencialitat queda ''reservada'' per a les situacions imprescindibles.

La universitat recalca que l'autoprotecció és una prioritat i que per això s'han fet compres importants de materials d'autoprotecció com ara mascaretes, guants o gel hidroalcohòlic.  En aquest sentit, la universitat recomana l'ús de la mascareta i el fa obligatori si no es pot mantenir la distància de seguretat, és a dir, en cas d'estudiants que hagin d'assistir a seminaris, laboratoris, aules o espais de biblioteques i fins a la fase 3. Si l'estudiant no en disposar, la Universitat en pot facilitar ''puntualment'' per fer exàmens o pràctiques duran tles fases 2 i 3.  Pel que fa al personal, la universitat en proporcionarà en totes les fases del pla mentre duri la situació. El pla també preveu poder fer adaptacions en funció de les diferents indicacions de les autoritats sanitàries.

Pel que fa a les conseqüències de la pandèmia a la UPC, el gerent de la UPC, Xavier Massó, creu que encara és ''difícil de saber'' la repercussió ''real'' que tindrà en la matrícula de màster, que calculen que és la que es pot veure més afectada, juntament amb els projectes de recerca i de transferència. A aquestes quantitats, diu Massó, s'hi ha d'afegir el cost dels equips de protecció individual, el reforç en neteja per garantir la desinfecció d'espais i d'altres aspectes que han d'acabar d'avaluar. Massó assegura que es prioritzaran les necessitats i les inversions que es derivin d'aquesta situació que els ha convertit en ''més virtuals'' i ha creat noves necessitats en l'àmbit d ela docència no presencial. Per això, afegeix que ja s'estan planificant les inversions que podran assumir enguany a partir del pla plurianual d'inversions universitàries. Massó és partidari d'aprofitar les ''noves oportunitats'' que implica la situació i considera ''força modèlic'' el procés d'adaptació de la UPC.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.