La UPC lidera una xarxa per explorar la medicina del gas plasma

PlasTHER és el nom de la nova xarxa liderada per la Universitat Politècnica de Catalunya que neix amb l’objectiu d’explorar les possibilitats dels plasmes de pressió atmosfèrica per desenvolupar i consolidar noves teràpies mèdiques. La medicina del gas plasma és un camp interdisciplinari sorgit fa dues dècades com una àrea entre la física, la química, l’enginyeria i les ciències de la vida. És una àrea emergent que combina la tecnologia del gas plasma amb la medicina clínica i la bioenginyeria, amb l’objectiu d’utilitzar plasmes freds a pressió atmosfèrica per a aplicacions terapèutiques humanes i veterinàries, per a la desinfecció i cicatrització de ferides o en les teràpies del càncer, entre altres. És una tecnologia potent que implica un gran nombre d’espècies reactives (molècules, àtoms, ions, electrons, fotos, radiació UV i visible) les quals han demostrat afectar les cèl·lules mitjançant procediments bioquímics complexos i que obren la porta a noves oportunitats de la medicina del gas plasma.

Avui dia però, els tractaments encara no són del tot efectius, per lluitar contra el càncer, aconseguir la regeneració i reparació de teixits o combatre els patògens resistents als fàrmacs, incloses les infeccions e nova aparició. Per fer possible que la tecnologia del gas plasma avanci de forma efectiva en aquestes i altres àrees, no només és necessari identificar els mecanismes implicats en l’acció terapèutica, sinó que també cal millorar la coordinació i la cooperació de la comunitat científica que hi treballa.

Per aquest motiu s’ha impulsat l’Acció PlasTHER, finançada per la Unió Europea, en el marc de les accions COST i articula una xarxa de més de cent experts en física, química, biologia enginyeria i medicina de 24 països. Els propers anys, personal investigador, metges, indústria i associacions de pacients exploraran les possibilitats dels plasmes a pressió atmosfèrica en medicina per compartir, desenvolupar i consolidar les teràpies que s’estan investigant actualment. El projecte està coordinat per Cristina Canal, investigadora del grup de recerca Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BBT), directora del PlasmaMED lab i professora de l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) i vinculada al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB).

Canal destaca que amb aquest projecte es podrà portar “l’excel·lent investigació realitzada fins al moment al banc de proves en benefici dels pacients”. La coordinadora de la iniciativa assenyala que les àrees que desperten més interès són les relacionades amb les teràpies del càncer ja que l’acció selectiva del gas plasma pot evitar els efectes secundaris en teixits sans, així com les que estudien l’acció antimicrobiana del gas plasma que troba aplicació, per exemple, en àrees dentals i de regeneració de ferides. Segons explica la investigadora, l’acció del gas plasma es basa principalment en l’acció de les espècies reactives d'oxigen i nitrogen que conté, que són intrínseques a totes les cèl·lules i que, en funció del tipus d'espècies i la seva dosi, pot funcionar com una espasa de doble fil, tant amb efectes beneficiosos per a les cèl·lules sanes com amb capacitat d'atacar selectivament les cèl·lules de càncer".

 

Impulsar les aplicacions biomèdiques del gas plasma

Una de les prioritats de l'Acció PlasTHER és impulsar la tecnologia del gas plasma i la seva utilització com a teràpia estandarditzada en diverses aplicacions biomèdiques de gran importància per a la societat, aprofitant, per exemple, el seu potencial antimicrobià en el tractament de la pell i en les teràpies del càncer.

En aquest sentit, la intensificació de la recerca en els darrers cinc anys en diferents àmbits de la medicina del gas plasma –en particular en l'esterilització i descontaminació, la cicatrització de ferides i el tractament del càncer– requereix urgentment l'harmonització de protocols, així com l'orientació del coneixement generat en una direcció comuna per permetre que tots els esforços i la inversió pública fets fins ara en ciència bàsica i aplicada es tradueixin en beneficis per a la societat i el sistema sanitari.

Amb aquesta finalitat, PlasTHER COST es planteja com una xarxa interdisciplinària que posa en comú els últims avenços en els mecanismes bàsics d'acció dels plasmes i les condicions de funcionament més adequades per aconseguir teràpies eficients. D'altra banda, la xarxa treballarà en la generació de protocols harmonitzats dins la comunitat en les diferents àrees terapèutiques implicades, així com en la definició d'un full de ruta per a cada àmbit.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.