L’economia espanyola retrocedeix en internacionalització
La solidesa de la internacionalització de l'economia espanyola va disminuir el 9,3% al llarg del 2023. Així ho indica l'Índex de Solidesa de la Internacionalització (ISI), elaborat anualment per Amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades, que avalua un total de 19 indicadors. Aquest índex situa la solidesa de la internacionalització en 6,18 punts sobre 10 el 2023. No és un valor negatiu, però no havia estat tan baix des del 2014, el primer any en què es va començar a calcular aquest índex.
Per què s'ha donat aquest descens? Segons Amec, per la contribució negativa de tres indicadors molt sensibles conjunturalment com són l'indicador de les exportacions, el de la inversió estrangera i el d'inversió a l'exterior, però també per altres indicadors com ara la Base Exportadora, el d'Exportadors Regulars o el de Diversificació Geogràfica, que no només van disminuir el 2023, sinó que en els darrers 3 anys han patit un descens sostingut.
El director general d'Amec, Joan Tristany, alerta que les dades mostren "que tenim menys empreses que exporten de forma regular" i que la caiguda d'aquest indicador els darrers tres anys "exigeix la implementació de polítiques enfocades, estables i consistents". Tot i això, Tristany valora positivament el "lleuger increment" de la diversificació empresarial de les exportacions.
Pel director d'Amec, l'Estat s'enfronta a reptes significatius per consolidar la seva presència internacional així om també mantenir la integració des de la perspectiva de les cadenes de valors, que de moment, així és. Per aconseguir dades millors i assegurar una integració més segura, profunda i beneficiosa en aquestes cadenes, Tristany considera "crucial" promoure la innovació tecnològica i la inversió en sectors d'alt valor afegit.
Cooperació entre el sector privat i les administracions
El director general d'Amec també veu essencial la cooperació entre el sector privat i les administracions públiques en la definició d'estratègies que no només millorin els indicadors actuals de l'ISI, sinó que també posicionin Espanya com una de les economies líder al mercat europeu. "Els responsables públics tenen una oportunitat clau de desenvolupar noves estratègies a partir del diàleg amb el sector privat, que, malgrat la seva resiliència a les exigències de mercats i clients, necessita una política pública que contribueixi a revertir la tendència de l'ISI", assegura Tristany.