L'edifici ARAG, el primer certificat DGNB a Espanya

El segell DGNB està consolidat sobretot a Alemanya i als països del nord d'Europa, com Dinamarca, Àustria o Suïssa", explica Vicenç Puigdelloses, auditor DGNB i enginyer industrial, que va certificar l'edifici juntament amb Víctor Barnes. "Actualment s'està fent una expansió internacional per implantar-se a països emergents com la Xina, Rússia, l'Índia i el Brasil", afegeix.

El Consell Verd Alemany de Construcció Sostenible DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.), una organització sense ànim de lucre fundada l'any 2007 per empreses i institucions dels sectors de la construcció i l'immobiliari, va desenvolupar aquesta certificació amb l'objectiu de promoure una construcció econòmicament més eficients, més respectuosa amb el medi ambient i amb la salut dels usuaris. 

L'any 2011, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya i el Consell Verd Espanyol (Green Building Council España, GBCE) van subscriure un acord de cooperació general per la promoció de la construcció sostenible tant a Catalunya com a la resta d'Espanya. "La col·laboració de l'AEIC i del GBCE amb el DGNB, que comporta la difusió del segell i la formació de futurs consultors i auditors, fa que cada vegada aquest segell sigui més conegut, ja que com que es basa en normatives europees facilitarà la seva implantació tant a Catalunya com a la resta d'Espanya", assegura Puigdelloses.

La previsió de creixement del segell DGNB va lligada al creixement de la construcció sostenible. "Cada vegada es valora més construir edificis més eficients energèticament, que contaminin menys i que siguin més confortables per als usuaris i per a la societat", comenta.

Si es compara amb altres segells d'edificis, el DGNB és el més homogeni que existeix, ja que a més de valorar els aspectes ambientals i energètics es conentra a avaluar les àrees ambiental, econòmica, sociocultural i tècnica que fan que l'edifici sigui sostenible en totes elles. Així, avalua l'edifici en el seu cicle de vida complet incloent el Life Cycle Assessment (LCA) i el Life Cycle Cost (LCC).

L'edifici de l'empresa ARAG a Barcelona (VOPI4 en va ser la constructora) seguit del centre logístic de l'empresa LIDL a Lorquí (Múrica) són els únics edificis certificats a Espanya amb el segell. L'edifici ARAG es va certificar segons la tipologia New Office and Administrative Buildings NOA 10, que avalua les sis àrees en què es divideu la certificació DGNB: criteris mediambientals, criteris econòmics, criteris socioculturals i funcionals, criteris que avaluen la qualitat tècnica, criteris que avaluen la qualitat del procés i criteris que avalune la qualitat del lloc. L'impacte sobre l'entorn a tra´ves de l'anàlisi de qualitat dels materials, les mesures d'estalvi incorporades, el grau de confort dels usuaris, la prevenció davant del foc o la protecció a la radiació soolar són alguns dels punts que s'avaluen. Després de l'estudi, la qualificació global de l'edifici ARAG va ser del 51,2% i va obtenir el certificat DGNB Bronze.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 270px; width: 400px;","typeof":"foaf:Image"}}]]  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"258","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"line-height: 1.538em; height: 245px; width: 400px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"259","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 243px; width: 400px;","typeof":"foaf:Image"}}]]  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"line-height: 1.538em; height: 240px; width: 400px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

Text: Anna Carrió // Foto: arxiu
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.