L’enginyer Paco Solé Parellada, Premi Nacional de Gastronomia

L’enginyer industrial i propietari del restaurant 7 Portes de Barcelona, Paco Solé Parellada, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia de Tradició 2024. Solé ha rebut el premi aquest dijous en un acte als jardins de Pedralbes que també ha reconegut la tasca de Xavier Pellicer amb el Premi Nacional de Gastronomia d’Autor, Núria Bonet, Premi Revelació, Fina Navarro, Premi Cap de Sala, Empar Moliner, Premi Néstor Luján de Periodisme, i Carles Massanés, Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

En declaracions, a Fulls d’Enginyeria, Solé Parellada ha reconegut que un premi així no s’espera mai. “Vas treballant, vas fent, vas empenyent i contribuint i un dia hi ha una confluència de gent i fets concrets que t’hi porten”, ha reconegut, “estic content del premi i d’haver conservat la cuina del propi restaurant i defensat les bases gastronòmiques”. Solé Parellada és també catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya on ha viscut i participat en l’evolució de la universitat. L’enginyeria l’ha poguda aplicar també a la cuina “pensant molt què s’ha de fer, molt conscient del que toca”.

Solé ha estat reconegut per haver dedicat la seva vida a preservar i fomentar la cultura culinària del país “amb rigor, compromís i excel·lència”. És fill d’una família vinculada a la restauració des del segle XVIII amb establiments a Granollers i a Caldetes. Va néixer als Porxos del Xifré rodejat de restaurants i quan tenia set anys ajuda a servir les begudes i cafès des del clàssic taulell; als 14 es va estrenar al menjador com d'ajudant de cambrer i als 28, amb les carreres d'enginyer i d'econòmiques va comprar el restaurant al seu pare i el dirigeix fins avui.

Des del menjador del 7 Portes, que aviat celebrarà el 190 aniversari, va absorbir els secrets de la cuina catalana i del que significa la paraula "el client" per un restaurador. Amb una base sòlida d'estudis acadèmics, Solé Parellada va abraçar la seva vocació culinària i va combinar amb habilitat les seves dues passions: la gastronomia i la gestió, assumint el repte de dirigir el Restaurant 7 Portes un referent de la gastronomia catalana.

Solé Parellada ha preservat les antigues receptes i gustos de la cuina catalana, oferint als comensals segons les temporades més de 300 plats minuciosament documentats i actualitzats. La seva dedicació i compromís han estat reconeguts amb nombrosos premis i reconeixements, però el seu veritable llegat és el regal que fa a tots i cada dia als amants de la gastronomia catalana. De fet, fa ben pocs dies, Solé Parellada ha rebut la Medalla al treball President Macià 2023, uns guardons que reconeixen persones, empreses i organitzacions que s’han distingit per les qualitats o mèrits al món del treball.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.