L'enginyeria ens dona seguretat

En català en parlem de seguretat, però a què es refereixen en anglès quan parlen de safety i security? i els francesos quan parlen de securité sûreté? Com s’entenen aquesta conceptes en anglès, francès i català? En posem alguns exemples:

Davant d’accidents, per exemple, un incendi accidental a un habitatge, o un accident de treball, parlarem de safety = securité = seguretat.

Davant actes il·lícits, per exemple un atemptat terrorista a una refineria, o un robatori, ens hi referirem amb els termes security = sûreté = seguretat.

En català només tenim una paraula per definir dues coses diferents, i en castellà també. “Seguridad” serveix per a tot. Aquesta limitació lingüística sovint genera petits problemes de comprensió sobre l’activitat que es desenvolupa. La pregunta, ­“et dediques a la seguretat?” té moltes més respostes possibles en alguns idiomes que en altres.

Però tot plegat no és greu.

Ara bé, si que és més important, quin és el present i el futur de la seguretat (safety). I si parlem de present i futur cal tenir en compte el BIM (Building Information Modeling), una metodologia de treball cooperatiu, per a grans projectes d’enginyeria i arquitectura, que també s’imposarà a curt termini en projectes mes petits. La seguretat es òbviament una de les disciplines transversals que s‘hauran d’adaptar al BIM.

L’aplicació prescriptiva (obligatòria) de reglaments i normes de seguretat en el nostre cas, és sovint impossible, especialment en projectes singulars.

S’imposa aleshores l’anomenat càlcul prestacional que consisteix en justificar objectivament unes mesures que donen un nivell de seguretat igual o superior a allò que els reglaments tècnics demanen i que, per raons diverses, no es poden complir.

Això implica millorar la formació del personal tècnic i fer servir la creativitat.

Una tendència o solució que permet economies d’escala i evita repeticions innecessàries, sovint fetes per operadors diferents es englobar en un únic projecte o com a mínim en un únic operador (despatx d’enginyeria o similar), intern o extern, totes les “seguretats”: industrial, laboral, contra incendis, plans d’autoprotecció/emergència, simulacres, formació/informació etc...

I potser també aspectes d’enginyeria legal com llicències d’obra i/o activitats. Cal doncs, recordar que l’enginyeria industrial ens dona seguretat, i no només industrial, sinó també social laboral i personal.

La seguretat és un clàssic plenament vigent, tant en analògic com en digital.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.