L''Enxaneta' s'enlaira amb èxit

El primer nanosatèl·lit que el Govern posa en òrbita en el marc de l'Estratègia NewSpace Catalunya ja és a l'espai.L''Enxanet s'ha enlairat aquest dilluns al matí, amb èxit, en un llançament que ha tingut lloc a les 07:07 del matí des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, després que dissabte s'hagués d'anul·lar per mal temps. En nanosatèl·lit ja es troba a uns 500 Km de la Terra.

L''Enxaneta' és un CubeSat de tres unitats. L'han dissenyat i desenvolupat l'empresa Open Cosmos i Sateliot a través d'un contracte licitat per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. D'aquí a unes tres o quatre setmanes, el nanosatèl·lit començarà a donar servei. Les dades es recolliran a la Ground Station ubicada a l'Observatori Astronòmic del Montsec i està gestionada per l'IEEC. Les dades s'explotaran per part de la Generalitat amb la voluntat d'obrir-les a universitats, centres de recerca, centres tecnològics i empreses.

L''Enxaneta' desplegarà serveis de connectivitat global d'Internet de les Coses (IoT) amb cobertura 5G i, permetrà la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres. Entre altres aplicacions, el nanosatèl·lit permetrà monitorar el cabal dels rius i les reserves d'aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l'aigua; a; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients. Estarà operatiu entre tres i quatre anys i, passat aquest temps, es forçarà la reentrada a l'atmosfera i es desintegrarà.

''Aquest llançament fa possible que el poble més petit de Catalunya pugui tenir l'empresa digital més gran del país'', ha afirmat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Per Puigneró, amb el nanosatèl·lit es donen les mateixes possibilitats a la població visqui a ''Tírvia, Prat de Compte o al carrer Muntaner de Barcelona''. Pel conseller, tenir accés a l'internet de les coses és ''la base'' de la nova economia digital i considera que la connectivitat és ''un dret econòmic'' del segle XXI.

Puigneró ha seguit l’enlairament en directe des de CosmoCaixa, acompanyat del director de l’IEEC, Ignasi Ribas; la investigadora del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i col·laboradora de l’IEEC, Mariona Bàdenas; l’enginyera i colider de Women in Aerospace Europe, Mireia Colina, i l’investigador i professor de la UPC, Miquel Sureda.

Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit a Catalunya generarà 1.200 nous llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d’euros de facturació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.