A les nostres mans

L’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, que tinc l’honor de presidir, ha fet 160 anys aquest mes de juny. Es va posar a zero, el 8 de juny del 1863, el comptador de la nostra particular història.

És una història que s’ha anat “fabricant” al llarg dels anys amb la voluntat d’agrupar-nos, defensar els drets de la professió, compartir coneixements, contribuir al progrés i fer escoltar la nostra veu. Una història emmarcada pels fet polítics, les conjuntures econòmiques i socials i les evolucions tecnològiques i els reptes de cada època. Una història que ha acompanyat indiscutiblement el desenvolupament industrial i tecnològic de Catalunya.

Però els més de 10.000 membres que avui formem part d'aquesta institució, volem celebrar els 160 anys no només fent una mirada al passat. Ho volem fer, també amb visió de futur, amb vocació de servei i compromís envers la societat que volem deixar per les properes generacions.

Tenim molts reptes globals i des de l’enginyeria podem -i hem- de contribuir a donar-hi solució. Segurament el més important és l’emergència climàtica però l’ambició de la professió va més enllà. Hem d’apostar, i reivindicar, un país amb indústria: indústries de primer nivell, indústries innovadores, indústries que donin resposta a aquests reptes. Des de l’enginyeria ens pertoca donar suport a totes les iniciatives que facin possible una societat justa, sense desigualtats, amb accés als serveis bàsics, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible i l’Aliança Catalunya 2030 que recentment hem signat.

De la mà del degà, Narcís Armengol, i de la resta dels membres de junta que ens acompanyen en aquest viatge, pensem que el 160è aniversari ens dona l’oportunitat i l’ambició de continuar “fabricant” més peces significatives de la nostra història. Peces amb un impacte positiu, resultats tangibles i de valor per la societat.

Una de les que està al forn i em fa especial il·lusió és el document “L’enginyeria, motor de progrés: respostes als reptes de país”. Una reflexió rigorosa i alhora pragmàtica amb propostes concretes per donar solució als reptes que tenim pels 10 propers anys. Un document que en breu compartirem amb el col·lectiu, amb el sector industrial, de l’enginyeria, empresariat, emprenedors, universitats, centres tecnològics, amb la societat civil i per descomptat amb els líders polítics de les diferents institucions del país, justament pel que deia abans per fer sentir de nou la nostra veu.

I en aquesta mirada amb les llums llargues, hi hem de poder visualitzar enginyers i enginyeres joves. En els darrers anys han emergit múltiples iniciatives per fomentar les vocacions en l’àmbit STEM, també des del Col·legi i l’Associació actuem com a plataforma per donar-los veu però, no ens enganyem, les estadístiques de moment no ens acompanyen i hem de seguir treballant per revertir-les. El foment de les vocacions en l’àmbit tècnic, és, doncs, una altra peça que està dins els nostres objectius del 160è aniversari. Un aniversari per créixer, generar impacte positiu i consolidar aliances.

Per això i per acabar, us animo, a tots els enginyers i enginyeres, des dels més joves fins als que ocupeu càrrecs de més rellevància en les vostres organitzacions, a anar a treballar cada dia amb la mirada compromesa i il·lusionada enfocada al futur. I que ens acompanyeu en tota la celebració que durarà fins a finals d’any.

Tenim a les nostres mans contribuir amb les nostres idees, els nostres dissenys, els nostres processos, els nostres projectes, la nostra gestió..., a resoldre els reptes que tenim detectats. Amb la Diada dels 160 anys que hem celebrat recentment, la del talent i la del compromís, reiterem el nostre propòsit que, abans i ara, inspira l’enginyeria: liderar l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.