Les oportunitats laborals de l'enginyeria

L’economia espanyola ha registrat un augment del PIB del 3,2% en el conjunt de l’any 2015 i ha crescut a un ritme del 3,5%. És massa aviat, però, per saber si aquests indicadors macroeconòmics es traduiran en més i millors ofertes laborals per a l’any 2016, també per al col·lectiu dels enginyers industrials. No obstant això, una petita aproximació ens desvela les principals oportunitats que pot oferir el mercat laboral d’enguany.

Project managers, responsables d’ofertes i enginyers de processos, de projectes i de planificació. Aquests són alguns dels principals perfils professionals que tindran més demanda laboral l’any 2016 en l’activitat de l’enginyeria industrial, segons la consultora Michael Page. Esther Carrera, directora de l’àrea d’enginyers a Michael Page Barcelona, subratlla la rellevància que poden tenir càrrecs com els de “tècnic comercial, sempre que acreditin una bona formació tècnica, o area manager per passar després a directors comercials o a directors generals”. A més, hauríem d’afegir que els enginyers amb més bon encaix són els que acrediten idiomes, que “normalment acaben tenint una sortida, per exemple, en l’àmbit comercial”.

Una altra de les sortides professionals és la de “màrqueting tècnic i tot el camp de les operacions de la fàbrica en tota la cadena de valor, des que entra el producte, es fabrica, s’avalua la seva qualitat i fins que surt al mercat”, apunta Carrera. En aquest sentit, però, la directora de l’àrea d’enginyers a Michael Page Barcelona assegura que “el que queda clar és que alguns dels sectors tradicionals d’ocupació dels enginyers han baixat molt, com són els de les instal·lacions i els del manteniment”.
Finalment, Esther Carrera considera que “la tendència per a aquest any i a curt termini serà similar a la de 2015, tenint en compte que en els darrers anys hi ha hagut molta contenció salarial. Des de l’any passat, en què l’economia va tornar a créixer, les companyies han tornat a apujar tímidament els salaris. Captar el talent torna a costar una mica més perquè els bons candidats ja estan treballant”.

En aquests trets fonamentals coincideix el darrer informe de Randstad Professionals, que assegura que per a l’any 2016 “es preveu que l’àrea de l’enginyeria mantingui la inèrcia positiva en la incorporació de professionals registrada el 2015. Les companyies nacionals i internacionals busquen enginyers industrials, de camins, de manteniment i de qualitat”. Un dels requisits curriculars imprescindibles per a alts càrrecs d’enginyeria són els idiomes, és a dir, un nivell fluid d’anglès i també és altament valorat un tercer idioma.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"521","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Treballar a l’estranger, una opció poc escollida

L’opció de treballar a l’estranger no ha estat, fins ara, triada significativament pels titulats universitaris catalans. Segons l’Enquesta d’Inserció Laboral de Titulats Universitaris (EILU), elaborada per primera vegada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), només el 5,9% del total dels titulats universitaris catalans en el curs 2009-2010 treballaven a l’estranger l’any 2014. Malgrat aquesta dada, Juan Torras Gómez, enginyer industrial, doctor en economia i headhunter d’Egon Zehnder, afirma que “el clàssic perfil del jove enginyer industrial espanyol continua sent molt apreciat a l’estranger. El que és cert és que hi ha sectors de l’enginyeria que són molt globals. Avui en dia un enginyer que vulgui fer carrera al sector de l’automòbil sap que ha de moure’s pel món”.

La inserció laboral de l’enginyer acabat de titular

L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya elabora triennalment l’enquesta d’inserció laboral, en què s’enquesta els estudiants universitaris que fa tres anys que han acabat els estudis. El darrer estudi es va realitzar l’any 2014, sobre ocupació, qualitat de l’ocupació i satisfacció amb la titulació dels titulats que van acabar la carrera el 2010.
Les principals conclusions d’aquest estudi sobre l’ocupació són:
1. L’àmbit de l’enginyeria i l’arquitectura té un índex d’ocupació del 86,6%. El d’atur és del 9,5%.
2. El 91% dels estudiants en tecnologies avançades de la producció treballen; en l’àmbit nàutic el percentatge d’ocupació és del 85%; en l’aeronàutica, del 84%, i en l’enginyeria civil, del 83%.
3. La major pèrdua d’ocupació en el període 2011-2014 la van patir les titulacions vinculades a l’obra pública (com l'enginyeria civil, amb una caiguda del 12,4%).
De les dades sobre la qualitat de l’ocupació, en destaquen:
1. Dels 3.407 enginyers i arquitectes, tenen feina amb contracte fix el 56,77%, amb contracte temporal el 25,21%, els autònoms són el 12,33% i els becaris representen el 4,99%.
2. Sobre els salaris, el 55,64% cobren més de 2.000 €/mes, el 33,27% són dosmileuristes i l’11,09% cobren 1.000 €.
Finalment, la satisfacció amb l’estudi cursat arriba al 68,69% entre el col·lectiu dels enginyers i els arquitectes.

TEXT: ALBERT LÓPEZ // IMATGE: FOTOGRAFIA D'ARXIU // INFOGRAFIA: NOEL ZARAGOZA
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.