Les possibilitats del món maker

Projectes amb biomaterials, de robòtica, d’aeronàutica o de mobilitat per a persones amb mobilitat reduïda. Amb un tret en comú: són projectes per i per a makers. Això és el que es troba a la Maker Faire 2022 Barcelona, un certamen que ha tornat a Barcelona aquest cap de setmana i que té per objectiu reunir tots aquells perfils que tenen contacte amb” la innovació, la sostenibilitat i tècniques com el 3D”. Així ho explicava una de les productores, Ariadna Wahab, en declaracions a Fulls d’Enginyeria on recalcava que els enginyers tenen un paper rellevant en tot aquest univers maker com a la figura que pot aportar “les eines per desenvolupar un projecte”.

Video

Elisava és una de les institucions que enguany ha volgut presentar els seus projectes “d’economia blava”. Són treballs que tenen per objectiu comú “regenerar ecosistemes marins”. El professor i investigador d’Elisava Juan Crespo, cap de l’àrea de materials i dissenys en enginyeria, explica que aquests projectes treballen la recol·lecció de residus plàstics al fons o a la superfície marina i la seva reintroducció en cicles de producció “per generar un producte nou i reintroduir-lo al mercat”. És el cas del treball que ha fet Joan Pahissa, integrant de l’start-up 3D Port que es dedica a agafar plàstics del mar Mediterrani per fabricar productes reciclats en 3D pel mateix port. Pahissa ha desenvolupat unes defenses fetes amb plàstic PET reciclat amb una forma i unes ondulacions i “l’elasticitat” necessària per complir la seva funció.

Però de treballs n’hi ha de tot tipus. També de robòtica com la rèplica d’un Ròver marcià que Pol Valero va fer com a treball de recerca de Batxillerat. El seu repte era que estigués dissenyat “des de zero” i així ho va fer, amb Autocad, Arduino i Impressió 3D. Valero, que ara estudia Enginyeria Informàtica, va aconseguir un robot amb tracció sis per sis, i amb un braç robòtic per agafar mostres. A més, ell mateix va dissenyar-ne el control remot.

Makers per les vocacions STEAM

Tot aquest univers maker dona moltes possibilitats a la promoció de les vocacions STEAM com el que ha dissenyat Alan Silva. Minimakers són robots de cartró que combinen les manualitats amb la robòtica per a desenvolupar material tecnoeducatiu per a escoles, instituts o infants que ho vulguin fer a casa. Segons explica Silva, és un “kit de robòtica per a prototipar” que utilitza Arduino, Raspberry o altres components. La versatilitat del cartró, que és un material fàcil de reciclar, permet que els infants el puguin pintar i personalitzar o fins i tot reemplaçar si es fa malbé.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.