Les últimes tendències laborals dels enginyers

Diversos estudis nacionals i internacionals han identificat les ocupacions professionals amb més futur per als propers anys i, alhora, han detallat algunes de les aptituds i habilitats necessàries. L’informe The 10 skills you need to thrive in the Fourth Industrial Revolution (2016) del Fòrum Econòmic Mundial conclou que, al 2020, més d'un terç de les habilitats (35%) que es consideren importants en el mercat laboral d'avui hauran canviat.

Paral·lelament, el mateix Fòrum Econòmic enumera les deu competències necessàries per prosperar en la quarta revolució industrial (vegeu infografia). “La creativitat es convertirà en una de les tres millors habilitats que necessitaran els treballadors. Amb l'allau de nous productes, noves tecnologies i noves formes de treball, els treballadors hauran de ser més creatius per beneficiar-se d'aquests canvis” subratlla l’informe.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1145","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

“Els robots poden ajudar a arribar on volem més ràpidament, però no poden ser tan creatius com els éssers humans (encara)”, assegura Alex Gray, autor de l’estudi. La reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial se celebra del 17 al 20 de gener i, entre els col·laboradors, hi ha empreses tan diverses com ABB, Cisco, General Motors, ArcelorMittal, Accenture, Deloitte, GE, Google, Facebook, Hewlett Packard Enterprise, Hitachi, Huawei Technologies, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Heavy Industries, Siemens, Schneider Electric, The Dow Chemical Company i Volkswagen.

Situats a casa nostra, Barcelona Activa i la consultora Deloitte han elaborat una sèrie d’estudis d’ocupació dirigits a diversos àmbits professionals com la construcció, les ciutats intel·ligents o la fabricació additiva. Les tendències professionals clau que s’han identificat en el sector de la construcció inclouen la digitalització dels processos, la rehabilitació, la  sostenibilitat, la domòtica, la redefinició i renovació (projectes centrats en lean construction) i la professionalització.

Si ens fixem en les necessitats per als creadors i gestors futurs de ciutats intel·ligents, les claus del sector passen per l’operativitat en l’open data/linked data i big data, l’eficiència energètica i la sostenibilitat, l’e-salut, la transformació de l’administració pública (e-administració) i l’organització de congressos professionals. A nivell global, els experts apunten a que els sectors que presenten i/o presentaran més oportunitats directes per a l’aplicació de la impressió 3D són: el de la salut i biomedicina, l’aeroespacial, el de l’automoció, la indústria metal·lomecànica i la indústria química. En la infografia adjunta, trobareu detallades les ocupacions amb més qualificació demandades per cadascun d’aquests sectors.

Una altra font d’informació important per saber quines són les ocupacions i les tendències laborals més demandades a Catalunya en el sector de la enginyeria industrial és la borsa de treball dels EIC. Fins al mes de novembre de l’any passat, les prop de 950 ofertes publicades s’han distribuït de manera molt semblant entre la indústria (51,1 %) i els serveis (48,8%). 

 

Les 10 habilitats més importants en l’àmbit de la Quarta Revolució Industrial segons el Fòrum Econòmic Mundial

Any 2020
1. Resolució de problemes complexos
2. Pensament crític
3. Creativitat
4. Gestió de persones
5. Coordinació amb els altres
6. Intel·ligència emocional
7. Judici i la presa de decisions
8. Servei d'orientació
9. Negociació
10. Flexibilitat cognitiva

Any 2015
1. Resolució de problemes complexos
2. Coordinació amb els altres
3. Gestió de persones
4. Pensament crític
5. Negociació
6. Control de qualitat
7. Servei d'orientació
8. Judici i presa de decisions
9. Escolta activa
10. Creativitat

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.