L'ETSE de Tarragona estrena la carrera d'Enginyeria Biomèdica

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) de Tarragona estrena la carrera d'enginyeria biomèdica amb el repte de la creació d'òrgans funcionals. Els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, Josep Amat i Alicia Casal, han inaugurat el curs acadèmic a l'ETSI amb la classe magistral 'El rol i els reptes de la robòtica quirúrgica'.

El tema de la intervenció té relació amb els nous estudis d'Enginyeria biomèdica que aquest any han començat a l'ETSE.

El 1963 es va presentar el primer braç robòtic assistencial i ara els reptes són l'ús de les tecnologies d'impressió 3D per a implants metàl·lics i per generar pell, teixit muscular, cartílags i ossos amb impressores de biomaterials.

Després d'això, segons Amat, «el següent pas és la creació d'òrgans funcionals». De fet, ja s'està treballant i s'ha arribat a fer una vàlvula mitral en animals.

La robòtica té un ampli recorregut en cirurgia reconstructiva i en la nanorrobòtica, perquè els nanorobots entrin cèl·lula a cèl·lula per identificar les parts d'ADN danyades, envoltar i aplicar el tractament adequat i personalitzat a cada pacient.

En la radioteràpia el repte ara és abaratir la tecnologia, que ja permet aplicar la radiació sobre el punt danyat pel tumor sense afectar a la resta del cos.

La UPC és una universitat líder en l'àmbit de la robòtica quirúrgica i els investigadors han exposat que tenen dos prototips que funcionen en la unitat de cirurgia traumàtica.

Un, per practicar amputacions de mà a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i l'altre, un robot que guia als metges en la cirurgia fetal. Es tracta que «la robòtica faci el que no poden fer les mans dels cirurgians», segons Casal. No obstant això, malgrat els avenços dels últims anys, segons Amat, «estem vivint la prehistòria de la robòtica».

Estudiants premiats
Després de la conferència, s'han lliurat els premis als millors estudiants dels diversos graus de l’ETSE del curs 2015-16: Ezequiel Rodríguez, premi a millor expedient del Grau d’Enginyeria Elèctrica; Xavier Cucurull, premi a millor expedient del del Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica; Marc Ruiz, premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica; i Martí Grau, premi al millor expedient del Grau d’Enginyeria Telemàtica.

També es va lliurar el premi a l’estudiant amb millor expedient del Màster en Enginyeria Informàtica: Seguretat Informàtica i Sistemes Intel·ligents (MEISISI) a Jordina Torrents, i el premi a l’estudiant amb millor expedient del Màster en Enginyeria Industrial a Raquel Carrasco, tots dos del curs 2015-16. Finalment, es va lliurar el premi al millor Treball Fi Màster del Màster en Enginyeria Industrial del curs 2016-2017 a la estudiant Elena Pintaluba.

 
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.